SPIUS ostvario saradnju sa Studentskim parlamentom Texas A&M univerziteta

U srijedu, 18. januara 2017. godine, gospodin Nathan Spaulding, predstavnik Studentskom parlamenta Texas A&M univerziteta, posjetio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Gdin. Spaulding susreo se s Lamijom Jamak, Bedrijom Imamović, Harisom Kvrgićem, Ismailom Ćidićem i Salahuddinom Husseinom, predstavnicima Studentskom parlamenta IUS-a (SPIUS). Teme sastanka bile su vezane za mogućnosti saradnje između ove dvije studentske organizacije.

Ismail Ćidić, predsjednik SPIUS-a, upoznao je gospodina Spauldinga o IUS-u, posljednjim i najznačajnijim projektima, predstavio bh. obrazovni sistem i Bosnu i Hercegovinu općenito.

Saradnja obuhvata potencijalne studentske razmjene posebno u ljetnom periodu kao i predavanja o genocidu u Srebrenici na Texas A&M univerzitetu koja će podržati SPIUS. U ime Studentskog parlamenta Texas A&M univerziteta, gospodin Spaulding ponudio je pomoć u vidu savjeta za što bolju organizaciju SPIUS-a, ali i pozvao studente IUS-a na najveću Konferenciju studentskih organizacija koja se održava upravo na Texas A&M univerzitetu.

Također, gospodin Spaulding susreo se i s rektorom IUS-a prof. dr. Tahsinom Erkanom Türeom, prorektorom doc. dr. Farukom Akcesmeom i predstavnicima SPIUS-a u Rektoratu. Učesnici sastanka razgovarali su o potencijalnim projektima na univerzitetskom nivou, a rektor IUS-a inicirao je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između ove dvije institucije.

U poslijepodnevnim satima, gost je imao priliku obići Sarajevo s kolegama iz SPIUS-a kako bi naučio više o historiji Sarajeva, genocidu u Srebrenici i historiji Bosne i Hercegovine.

Texas A&M univerzitet je najstariji i najveći univerzitet u državi Texas, SAD. Jedan je od najkvalitetnijih univerziteta u SAD-u s preko 60.000 studenata.

SPIUS izražava zadovoljstvo i zahvalnost Studentskom parlamentu Texas A&M univerziteta na ukazanom povjerenju i ostvarenoj saradnji.

Top