Radionica MIBO Komunikacije održana na IUS-u

workshop

U petak, 20. maja 2022. godine, studijski programi Softverski inžinjering i Računarske nauke i inžinjering (SCE/SE) su organizovali radionicu sa MIBO Komunikacije, kompanijom sa jednim od najboljih timova ICT stručnjaka u BiH. Kompanija MIBO Komunikacije je imala veliki utjecaj na rast tržišta telekomunikacija i IT-a u Bosni i Hercegovini ali i ostatku regije.

Obrazovanje budućih stručnjaka za umrežavanje zahtijeva ne samo usvajanje aktuelnog teoretskog znanja nego i razvijanje širokog spektra poželjnih praktičnih sposobnosti. U svjetlu ovih izazova, naši studijski programi Računarske nauke i inžinjering/Softverski inžinjering (CSE/SE) su usvojili prisup usmjeren na studenta gdje se tehnički predmeti organizuju prema modelu obrazovanja učenja uz rad.

Cilj radionice je bio naučiti studente osnovama umrežavanja računara te ih uputiti kako da izvode praktične aktivnosti usmjerene na probleme na stvarnim mrežnim uređajima. Na početku radionice, studenti su koristili Cisco Packet Tracer softverski alat za postavljanje topologije mreže, te su je konfigurirasali u 15 minuta. Nakon toga su nastavili raditi sa pravom opremom, izvodili osnovne konfiguracije za rutere i switcheve primjenom šema IP adresiranja, kao i konfigurisanje i uklanjanje grešaka na ruterima i switchevima za naprednu fukcionalnost korištenjem najboljih praksi. Studenti su imali priliku u stvarnosti primijeniti ono što su već naučili na predmetu SE308 Communication Systems and Networks i umrežiti se sa stručnim mrežnim inžinjerima.  

U skladu sa najavom datom tokom radionice, najbolji studenti sa tri univerziteta, uključujući IUS, su dobili izuzetnu priliku za stipendiju i praktični rad do diplomiranja, uz zahtjev da učestvuju u Ljetnoj školi MIBO za sistemske inžinjere. Izrađena je torta u obliku Cisco Catalyst 2960 Switch, mrežnog uređaja koji se koristio tokom radionice, kako bi se obilježio uspješan završetak ovog konstruktivnog, obrazovnog i prijatnog događaja. Studenti su dobili certifikate za učešće na radionici u znak priznanja za njihov rad i kao motivirajući faktor da se nastave truditi. Posebno se zahvaljujemo gosp. Brkaniću (šef tehničkog odjela u MIBO Komuniakcije), gđi Tandir i gđi Orman (inžinjeri u MIBO) za njihov doprinos radionici.

Share