Pisac, producent i režiser Christopher Peditto održao predavanje na IUS-u

Odsjek umjetnosti organizirao je gostujuće predavanje o Osnovama kastinga američkog režisera Christophera Pedittoa. Uvodno predavanje održala je vanr. prof. dr. Lejla Panjeta, na temu važnosti održavanja audicije i Metodske glume koja je potekla od sistematskog pristupa umjetnosti, po Stanislavskom.

Studenti i predavači umjetnosti bili su uključeni u diskusiju a sesija pitanja i odgovara bila je zanimljiva. Tema je jedna od ključnih u kinematografiji i jako je puno interesovanja za profesiju kasting direktora.

Christopher Peditto je pisac, producent i režiser koji je studirao dramu na Univerzitetu Carnegie-Mellon. Započeo je karijeru kao jedan od osnivača igLoo teatra u Čikagu (1985-98) u kome je režirao mnoge predstave, kao i poznatu Čikašku premijeru Lee Breurerovog djela “A Prelude To Death In Venice”. Bio je koproducent dokumentaraca za HBO, uključijuči i Emmy-jem nagrađivane filmove Talked to Death i Dead Blue: Surviving Depression. Od 2000. do 2015. godine  Peditto je radio kao producent na HBO Online, stvarajući orginalne nagrađivanje sadržaje sajta. Prvi dugometražni film koji je napravio kao redatelj bio je Light and the Sufferer. Napisao je takođe scenarije za Black Wings Has My Angel (sa piscem ostvarenja Wild at Heart, Barryjem Giffordom), te Hang On To A Dream, zasnovanom na životu muzičke legende Tima Hardina. Peditto je u skorije vrijeme režirao crnu komediju Fearing's Funhouse, zasnovanu na životu i poeziji istaknutog noir autora author Kennetha Fearinga. Predstava će imati premijeru u novembru 2016. godine u klubu Monument u Sarajevu. Kao film pojacit će se 2017. godine.

Top