Otvorena 3. Međunarodna konferencija o održivom razvoju

3. Međunarodna konferencija o održivom razvoju otvorena je na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS) 20. aprila 2017. god. Prof. dr. Azis Pollozhan, rektor Univerziteta Majka Teresa i gosp. Amer Bukvic, direktor Bosna Bank International-a, bili su glavni govornici koji su započeli konferenciju svojim izlaganjima na jutro otvaranja.

U svojoj prezentaciji, gosp. Amer Bukvić spominjao je pozitivne efekte IUS-a na svoje okruženje. Dinamika koju donose međunarodni studenti u Sarajevu započnje pozitivne procese koje su dobre za zajednicu, kao što su međunarodna saradnja, podsticanje poduzetništva, privlačenje investicija i drugo.

"Vjerujem da region ima sjajan potencijal da postane žarište obrazovanja, u tom pogledu Internacionalni Univerzitet u Sarajevu predstavlja jako važan projekat." Takođe, dodao je da region može ostvariti svoje potencijale u obrazovanju tako što će srušiti međudržavne barijere na zapadnom balkanu, i oformiti jedno područje saradnje slično projektu Tempus.

Koferencija je privukla više od 190 profesora koji su se registrirali za učešće. Preko 140 apstrakta je podneseno za prezentiranje, od čega će 80 biti na programu izlaganja od 20. do 21. aprila. Program će se nastaviti turom kroz najzanimljivija mjesta u BiH, koja se završava 23. aprila. Koferenciju zajedno organiziraju Tehnički univerzitet Yildiz i Zenith Group-Europecongress, u saradnji sa Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom Marmara, Univerzitetom New York Tirana, Univerzitetom Majka Teresa, Bosna Bank International-om i CNR Grupom. 

Top