Mjesec svijesti o kibernetičkoj sigurnosti: #BeSafeInCyberspace

Cybersecurity Awareness Month

U ponedjeljak, 30. oktobra 2023. godine, drugi uzastopni događaj o kibernetičkoj sigurnosti, koji je obilježio oktobar kao mjesec svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, su organizovali docenti dr. Amal Mersni i dr. Özge Büyükdağlı sa studijskih programa Računarske nauke i inženjering (CSE), Softverski inženjering (SE) i Umjetna inteligencija i inženjering podataka (AIDE) u okviru Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Ovaj događaj je organizovan u saradnji s gospođom Ernom Berbić, studenticom postdiplomskog studija na CSE, te kompanijama MIBO Komunikacije Sarajevo i Cisco Systems Internetworking d.o.o. Sarajevo. Događaj je bio izuzetno uspješan te je učesnicima pružio obilje znanja i inspiracije. Događaju su prisustvovali brojni istaknuti gostujući predavači I doprinijeli da bude veoma poučno iskustvo za sve prisutne.

Gospodin Rešad Rovčanin, inženjer tvrtke Cisco Systems iz Sarajeva, otvorio je događaj svojim govorm o oblasti kibernetičke sigurnosti koja se stalno mijenja. Nakon njega je gospodin Haris Brkanić, šef Tehničkog odjela kompanije MIBO Komunikacije u Sarajevu, podijelio svoje stručno znanje, I ukazao na inovativne pristupe rješavanju izazova kibernetičke sigurnosti. Posljednji ključni govornik, gospodin Quentin Heyler iz CERT Hermèsa u Francuskoj, istaknuo je ključnu ulogu proaktivnih mjera kibernetičke sigurnosti. Naglasio je važnost etičkog hakiranja kao načina zaštite sistema. Kako bi ilustrovao svoje stavove, demonstrirao je testiranje proboja kibernetičke sigurnosti. Njegova međunarodna perspektiva je ovom događaju dodala i globalnu dimenziju.

Osim ključnih sesija, događaj je obuhvatio i dvije panel diskusije u kojima su diplomanti studijskog programa Računarske nauke i inžinjering (CSE) i Softverskog inženjeringa (SE) na IUS-u podijelili svoja iskustva, od stjecanja znanja na predmetu Kibernetička sigurnost do primjene u svojim karijerama, čime su pokazati stvarne koristi ulaganja u obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti.

Zahvaljujući vrijednim uvidima priznatih stručnjaka i nadahnutim pričama diplomanata, učesnici su napustili događaj pripremljeni za suočavanje s izazovima digitalnog doba i ostvarivanje značajnog utjecaja u području kibernetičke sigurnosti.

Share