Ministar odbrane BIH i počasni Konzul BIH u Turskoj posjetili IUS

Rektorat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), u utorak, 24. septembra 2013. godine, posjetili su ministar odbrane Bosne i Hercegovine, dipl. oec. Zekerijah Osmić i šef kabineta ministra, gosp. Mustafa Sinanović.

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izmiru i jedan od osnivača IUS-a, gospodin Ahmed Kemal Baysak, prisustvovao je sastanku.

Uvažene goste, primili su rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu, savjetnik rektora IUS-a, doc. dr. Hasan Korkut i zamjenik generalnog sekretara IUS-a, gosp. Armin Kerić.

Prof. dr. Yücel Oğurlu je ministra Osmića upoznao o historijatu, planovima, kao i tehničkim i kadrovskim kapacitetima IUS-a. Također, rektor Oğurlu je upoznao goste o aktivnostima koje se tiču dodjele stipendija za školovanje na fakultetima IUS-a.

Uvaženi ministar Osmić izrazio je svoje zadovoljstvo ovom posjetim i naglasio da je cilj posjete bio upoznavanje o radu i aktivnostima IUS-a, a ispoljen je i interes za razvijanje čvršće saradnje sa IUS-om.

Ministar Osmić je zahvalio gospodinu Baysaku na njegovoj brizi i pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini, posebno u ekonomskom pogledu. Zbog ličnog zalaganja gospodina Baysaka i pružanja pomoći Bosni i Hercegovini i njenim građanima, tokom kao i poslije rata, Parlament Bosne i Hercegovine je odlučio da 28. maja 2003. godine otvori Počasni konzulat u Izmiru, a Baysaku dodjeli titulu prvog počasnog konzula BiH u ovom gradu.

Gosp. Kemal Baysak je osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, koja je osnovana 2003 godine.

Na kraju sastanka, ministar Osmić je izrazio svoje zadovoljstvo napretkom izgradnje kampusa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina, te je prisutnim predstavnicima IUS-a poželio mnogo sreće i uspjeha u budućem radu na polju razvoja IUS-a.

U znak zahvalnosti ministar Zekerijah Osmić, počasni konzulu Bosne i Hercegovine u Izmiru, gospodin Ahmed Kemal Baysak i rektor Internacionalnog univerzitetu u Sarajevu, prof. dr. Yücel Oğurlu, razmjenili su prigodne poklone.

Top