Ministar Akar održao predavanje na IUS-u

Minister of National Defense of Republic of Turkey Gives a Talk to IUS Students

Ministar odbrane Republike Turske, gospodin Hulusi Akar je sa svojom delegacijom posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) 27.12.2021. godine. Bio je počasni gost i glavni govornik na konferenciji o trenutnim geopolitičkim pitanjima u svijetu.

Uvodni govor je održao rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Ahmet Yıldrım. Prof. Yıldrım je gostima poželio dobrodošlicu gostima i izrazio svoju zahvalnost zbog posjete jednog takvog uvaženog gosta kao što je gospodin Akar.

Minister odbrane, gospodine Akar, se obratio publici i rekao da mu je zadovoljstvo biti na IUS-u sa takvom jednom uvaženom grupom naučnika i studenata. Također je naglasio da je jedan od najvažnijih faktora izgradnja dobrog obrazovnog sistema. Drugo pitanje na koje se fokusirao je veza između BiH i Turske naglasivši dugogodišnje dobre odnose i zajedničku kulturu i historiju. Minister je naglasio da je interes Turske stabilnost Balkana kao i političko jedinstvo, stabilnost i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine.

Ministar je naglasio da su trenutni napori Turske usmjereni ka izgradnji pravednijeg svijeta kao i borbi protiv terorizma. Rekao je da je terorizam jedan od najvećih izazova sa kojima se svijet suočava. Gospodin Akar je poručio prijateljima i saveznicima da pruže podršku Turkskoj u njenoj borbi protiv terorističkih organizacija i da je jedini cilj Turske suzbijanje terorizma.

Ministar Akar je također govorio o trenutnim geopolitičkim pitanjima u svijetu.Od 2011. godine, Turska aktivno učestvuje u borbi protiv terorizma u Siriji pružanjem podrške ujedinjenoj i stabilnoj Siriji. Pored toga, Turska postala zemlja koja je pružila utočište milionima izbjeglica iz Sirije i Iraka. Turska je također pružila podršku narodima Azerbejdžana i Libije i teži ka tome da im omogući pomoć u izgradnji i održavanju integriteta i stabilnosti. Nadalje, gospodin Akar je naglasio da je Turska dala podršku miru i stabilnosti u crnomorskoj regiji. Kada se govori o Afganistanu, Turska od 2002. godine učestvuje u NATO misijama i pruža podršku mirovnim naporima u zemlji. U nedavnim previranjima u istočnom Mediteranu, Turska je pokazala da teži mirnom rješavanju pitanja zbog prijateljskih veza sa svojim susjedom, Grčkom.

Na kraju je Ministar izjavio da Turska nije prijetnja ni jednoj zemlji. Naveo je da Turska nema težnje ni prema jednoj zemlji, te naglasio da je njegova zemlja sposobna braniti svoje interese i prava. Gospodin Akar je završio svoj govor rekavši da se Turska ne brine samo za svoj mir nego i za mir i stabilnost prijateljskih i bratskih zemalja kao što je Bosna i Hercegovina.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj uvaženih gostiju, kao što su predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, gospodin Hasan Topaloğlu, predstavnici Upravnog odbora IUS-a,  ambasador Turske u BiH, gospodin Sadık Babur Girgin, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, gospođa Naida Hota-Muminović, član Upravnog odbora Maarif fondacije, gospodin Mahmut Özdil, vojni ataše, gospodin Mustafa Sıtkı Tatar, te mnogi drugi uvaženi gosti.

Share