Mind the Mind projekat na IUS-u

U petak, 19. decembra 2014. godine u velikom amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) startala je realizacija „Mind the Mind“ projekta u Bosni i Hercegovini. Ukupno 85 studenata psihologije sa Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Banja Luci i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu prisustvovalo je jednodnevnoj edukativnoj radionici. Radionicu je organizirala Alma Jeftić, koordinatorica „Mind the Mind“ projekta za Bosnu i Hercegovinu i viša asistentica na Programu za psihologiju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. 

Studentima su dobrodošlicu poželjele vanredna profesorica Senija Tahiroviċ, koordinatorica Programa za psihologiju i Nejra Jelovac i Miana Tvrtkoviċ, studentice Programa za psihologiju. "Mind the Mind: To Combat the Stigma of Mental Disorders" je projekat koji je pokrenulo Europsko udruženje studenata psihologije (EFPSA) s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja, stigmi prema osobama sa mentalnim poremećajima i razvoju empatije prema pojedincima koji pate od mentalnih poremećaja. Projekat se trenutno implementira u više od 18 evropskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Polaznici radionice će tokom naredne godine provoditi edukativne radionice za učenike srednjih škola širom BiH, s ciljem buđenja svijesti i upoznavanja učenika o načinima borbe protiv stigme prema mentalnim poremećajima. 

Jednodnevni edukativni program sastojao se od četiri interaktivne radionice i jednog predavanja, u čijoj realizaciji su učestvovali psiholozi i stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti mentalnog zdravlja i psihoterapije: doc. dr. Sabina Alispahić sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Adi Hasanbašić, predsjednik Udruženja za destigmatizaciju i društvenu afirmaciju osoba sa psihosocijalnim smetnjama, Alma Pašalić, MSc, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, Darko Paranos, direktor projekta ''Mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini'' i Alma Jeftić u svojstvu koordinatorice „Mind the Mind“ projekta za BiH. 

Kroz diskusiju, interaktivnu nastavu i razmjenu ideja studenti su se upoznali sa aktuelnim istraživanjima iz oblasti mentalnog zdravlja, stigmi i načinima borbe protiv stigme. Također, uz pomoć Katarine Mišetić, predstavnice Udruženja studenata psihologije „Sinapsa“, razmatrani su načini i mogućnosti priključenja studenata psihologije BiH Europskom društvu studenata psihologije (EFPSA). Cjelokupna ideja je bazirana na želji studenata psihologije za smanjenjem predrasuda i tabua koji prate osobe sa mentalnim poremećajima i u potpunosti volonterskog karaktera.

Top