Međunarodna konferencija o migracijama prema EU i Balkanu otvorena na IUS-u

Treća internacionalna konferencija Fakulteta menadžmenta i javne uprave pod naživom “Neregularne migracije ka EU i zemljama Balkana” otvorena je na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS) 27. aprila 2017. god. Dr. Tahsin Erkan Türe, rektor IUS-a, Dr. Mehmet Bulut, rektor univerziteta İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, i Dr. Süleyman Özdemir, rektor univerziteta Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi su imali čast otvoriti konferenciju. Nakon njihovog obraćanja uslijedilo je obraćanje glavnog govornika, gosp. Mr. Jane Psenice, ambasadora Slovačke u BiH.

“Kao rektor ove institucije, jako sam ponosan vidjeti da IUS organizira ovu konferenciju sa ova dva univerziteta.  Ova konferencija je uspjeh međunarodne saradnje koja je jedna od glavnih vrijednosti IUS-a i koju se trudimo ostvariti”, rekao je dr. Türe. Takođe, izrazio je zahvalnost Nj. E. Janu Psenici što je prihvatio da bude glavni govornik, koji je govorio  na temu neregularnih migracija iz perspektiva Evropske Unije i Slovačke, kao i o drugim velikim izazovima sa kojima se Unija suočava danas.

Radovi pristigli za konferenciju su iz oblasti ekonomije, menadžmenta, političkih nauka, međunarodnih odnosa, prava, psihologije, sociologije, obrazovanja, historije, turizma i teologije. Učesnici konferencije dolaze sa 33 univerziteta i 8 zemalja uključujući Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Poljsku, Slovačku, Katar, Kazahstan, Kosovo i Makedoniju. Radovi će biti prezentirani na engleskom, ali i na turskom i na jezicima BiH.

Prezentacije će se održavati 27. i 28. aprila, a program se nastavlja u naredna dva dana društvenim aktivnostima, uključujući i posjet Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Top