Konferencija “MUSIAD misije i njegove uloge na Balkanu” održana na IUS-u

Konferencija “MUSIAD misije i njegove uloge na Balkanu” u organizaciji najvećeg udruženja privrednika u Turskoj pod nazivom MUSAID, održana je na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS) u četvrtak, 7. 3. 2019. godine. Na konfenciji su glavni govornici bili Erol M. Yarar, osnivač i prvi predsjednik udruženja MUSAID, te dr. Bilal Kara, direktor MUSAID-a za područje Balkana. Cilj konferencije bio je predstaviti trenutnu ulogu ovog udruženja u privredi na Balkanu te njegovim predhodnim ali i budućim aktivnostima.

Na prijemu na kom je gost bio i ambasador Republile Turske u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Haldun Koç, delegaciju MUSAID-a su na IUS-u dočekali gosp. Hasan Toplaoğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, i prof. dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a.

Prof. dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a,  je održao govor dobrodošlice i predstavio prisutnima naš univerzitet, njegove studente i strukturu osoblja, njegovu priznatost, promotivne aktivnosti na Balkanu a naročito u Evropi, kao i druge relevantne informacije o trenutnom radu univerziteta.

Prvi govor na konferenciji održao je dr. Bilal Kara, direktor MUSAID-a za područje Balkana, koji je govorio o mogućnostima unaprijeđenja ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu, sa osvrtom na sektor obrazovanja. Nakon njega, Nj. E. H. Haldun Koç je još jednom rekao da je IUS trenutno najbolja adresa za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini. Na kraju, osnivač MUSAID-a Erol M. Yarar se obratio publici i naglasio ogroman značaj Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u jačanju poslovnih veza između Republike Turske i zemalja Balkana, i da je jako ponosan što ima priliku vidjeti koliko je IUS napredovao od svog osnivanja.

MUSIAD je udruženje koje je okuplja privrednike već 27 godina i koje trenutno ima oko 11,000 članova. Ovo udruženje ima oko 86 predstavništava u Turskoj te najmanje 222 predstavništva i kontakt centra u još 92 zemlje svijeta. Udruženje predstavlja 60 hiljada firmi koje zapošljavaju oko 1,6 miliona ljudi.

MUSIAD svake godine organizuje Međunarodni poslovni forum (IBF), a naredni IBF će biti organizovan u Sarajevu u oktobru ove godine, na kojem bi se trebalo okupiti blizu 700 poduzetnika i investitora.

Top