Knjiga prof. dr. Murata Gula ušla u uži izbor za nagradu BRISMES-a

Knjiga "Nastanak modernog Istanbula" profesora dr. Murata Gula sa Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka Internacionalnog univerziteta u Sarajevu ušla je u uži izbor za nagradu Britansko-kuvajtskog društva prijateljstva kojim upravlja Britansko društvo za bliskoistočne studije (BRISMES).

Žiri za dodjelu nagrade se sastojao od šeika Mubarak Abdullaha Al-Sabaha, profesorice Carole Hillenbrand, profesora emerita i bivšeg šefa Odjela za islamske i bliskoistočne studije na Univerzitetu u Edinburgu, profesora Yasira Sulejmana, sa Katedre za moderne arapske studije i voditelj Odsjeka za bliskoistočne studije na Univerzitetu u Cambridgeu, dr. Zahia Salhi, šef Odsjeka za arapske i bliskoistočne studije na Univerzitetu u Leedsu; i Sir Roger Tomkys , bivši master Pembroke College Cambridge i donedavno predsjednik Arapsko-britanske gospodarske komore.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu čestita prof. Dr. Gul i želi mu uspjeh u budućem radu i istraživanju.

O knjizi:

"Tranzicijom iz 18. stoljeća do ekonomske kuće moći Republike Turske, Istanbul je transformiran do neprepoznatljivosti. Koristeći nedavno otvorene arhivske izvore, Murat Gül je poredao karte urbane transformacije Istanbula tijekom razdoblja kasne osmanske, rane republikanske i demokratska strane turske povijesti. Nakon uspostave republike, Turska se sve više okreće prema Zapadu sa idejom o tome kako razviti moderne kulture, posebno u najnaseljenijem gradu. Istanbul je tako postao forum za različite režime i prikaz njihove političke, ideološke i socijalne politike u kontekstu izgrađenog okoliša. Gül pokazuje utjecaja tih promjena politike na samu tkaninu grada - u ulicama, zgradama i krajolika - i pruža nove uvid u povijest Turske. "

Top