Izjava o osudi dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu

Na sjednici Senata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, održanoj u srijedu, 11. decembra 2019, Senat je donio sljedeću odluku:

INTERNACIONALNI UNIVERZITET U SARAJEVU (IUS) snažno promiče pravdu koja je utemeljena na vladavini zakona i demokratskim vrijednostima, posebno u vezi sa genocidom u Srebrenici i zločinima protiv čovječnosti koji su počinjeni širom bivše Jugoslavije. Držimo da su genocid u Srebrenici i osuđeni zločini protiv čovječnosti samorazumljive istine koje zahtijevaju univerzalnu osudu i odricanje.

Smatramo da bi Nobelova nagrada trebala biti dodijeljena u ovom univerzalno prihvaćenom kontekstu. Stoga, Senat IUS odlučno osuđuje dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, čije negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti, zajedno s javnom podrškom osuđenim ratnim zločincima, zasjenjuje intelektualne i jezičke dimenzije njegovih djela.

U suštini, Senat IUS drži da će njegova nagrada i djela, u cjelini personalizirana u imenu Petera Handkea, promovirati političku i ideološku poruku koja zahtijeva univerzalnu osudu i odricanje.

Top