International University of Sarajevo Celebrates the Victory of Democracy and National Unity of the Republic of Turkey
 

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu obilježava pobjedu demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske

Danas, 15. jula 2017. godine Republika Turska se sjeća nacionalnog jedinstva protiv pokušaja vojnog udara u toj zemlji 2016. godine. Obilježavamo prvu godišnjicu tog historijskog dana, kada su zavjerenici puča pokušali preuzeti kontrolu nad ključnim ciljevima u Ankari, Istanbulu i drugim gradovina; kada je kao odgovor na pokušaj puča turski narod izašao na ulice, protestovao, i odbranio svoj demokratski izbor. U neuspjelom vojnom udaru ubijeno je250 ljudi a ranjeno skoro 2200. Kao akademici, intelektualci I istraživači, ponosni smo na hrabri turski narod koji je zauzeo čvrst stav protiv pučista po cijenu svojih života. Njihova plemenita žrva neće biti zaboravljena, oni će živjeti u knjigama turske historije, a nove generacije će u njima prepoznati istinske heroje svoje nacije i zemlje.

Na ovaj dan, 15. jula, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske, prisjećamo se turskog nacionalnog jedinstva, slavimo snagu odlučnosti, i što je jednako važno, odajemo počast onima koje su podnijeli najveću od svih žrtvi u suzbijanju vojnog udara: vojnicima, policajcima i civilima koji su ubijeni. Internacionalni Univerzitet u Sarajevu izražava najdublje saučešće porodicama žrtava i želi što brži oporavak svim povrijeđenima.

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu čestita 15. juli, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske, svim svojim turskim studentima i osoblju, svim turskim državljanima koji žive u Bosni i Hercegovini i u Turskoj, te svim turskim državljanima širom svijeta.

Rektor

Prof. dr. Tahsin Erkan Türe

Top