Glavni savjetnik turskog predsjednika Yalçın Topçu posjetio Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS)

U utorak, 28 februara 2017. godine, glavni savjetnik turskog predsjednika Yalçın Topçu posjetio je Internacionalni Univerzitet u Sarajevu. Gosp. Topçua dočekao je rektor IUS-a prof. dr. Tahsin Erkan Türe, a sastanku je takođe prisustvovala delegacija kulturnog centra Yunus Emre, i delegacija Turske ambasade u BiH koju je predvodio ambasador Nj. E. Haldun Koç. Na sastaku je rektor IUS-a izvjestio gosta o trenutnim aktivnostima na IUS-u i planovima za razvoj univerziteta u budućnosti. 

Nakon sastanka, gosp. Yalçın Topçu, Nj. E. Haldun Koç, rektor Türe i delegacije uputili su se ka amfiteatru IUS-a, gdje su se Rektor Türe i ambasador obratili auditorijumu sačinjenom od velikog broja studenata IUS-a, te drugih gostiju. Nakon uvodnih obraćanja, gosp. Topçu je održao predavanje: "Historija turske demokratije i vojnih udara".

Studenti su imali priliku slušati o istoriji pučeva u Republici Turskoj, o načinima na koji su oni utjecali na savremenu Tursku istoriju, historijske implikacije i lekcije koje je Turska naučila iz njih. Na kraju svog obraćanja, gosp. Topçu je naglasio da bosanski i turski narod imaju snažnu historijsku vezu koja nikada ne može biti prekinuta. Gops. Topçu je također naglasio značaj izjave prvog prijedsednika BiH Alije Izetbegovića: "Nikada nemojte zaboraviti genocid, jer ako ga zaboravite, on će se ponoviti."

Nakon posjete, rektor IUS-a je uručio gostu poklon za sjećanje na njegovu posjetu univerzitetu.

Top