EuroTecS-2013 konferencija održana na IUS-u

U četvrtak i petak, 27. i 28. juna 2013.godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je "Europska konferencija o tehnologiji i društvu (EuroTecS-2013)".

Konferenciju su otvorili dekan Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka IUS-a, prof. dr. Fehim Fındık i prof. dr. Orhan Torkul sa Sakarya univerziteta, Turska.

Prisutnim gostima obratio se i rektor IUS-a, prof. dr. Özer Çınar koji je poželio dobrodošlicu svim učesnicima konferencije naglasivši da IUS kao obrazovna institucija ovakvim konferencijama potvrđuje svoju interncionalnu dimenziju jer je Sarajevo ove godine odabrano kao grad domaćin i IUS kao mjesto održavanja konferencije upravo iz razloga svoje multikonfesionalne i multikulturalne sredine.

Svečani gost konferencije bio je i gosp. Nihat Ergün, ministar nauke, industrije i tehnologije Republike Turske koji je ujedno bio prvi govornik na EuroTecS-2013 konferenciji.

Teme panel diskusija bile su: društvo, politika i međunarodni odnosi; informacioni menadžment i društvo; razvoj računarskih nauka i komunikacija; tehnologija i inžinjerstvo.

EuroTecS-2013 konferencija okupila je stručnjake iz oblasti tehničkih i društvenih nauka a predavači su bili profesori sa tehničkih fakulteta iz cijelog svjeta, dok su učesnici konferencije bili predstavnici institucija, naučnih i naučnoistraživačkih i edukativnih institucija.

Organizatori konferencije bili su Internacionlni univerzitet u Sarajevu, Sakarya univerzitet Turska, Turkish Ziraat Banka i Turkish Airlines.

Top