Ambasadorica Francuske održala predavanje o klimatskim promjenama

U četvrtak, 12. novembra 2015. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), održana je 14. po redu sesija ‘’Priče ambasadora’’ u organizaciji Ureda za međunarodnu saradnju (IRO). Ambasadorica Francuske za BiH, NJ.E. Claire Bodonyi održala je predavanje o Međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama, COP21 (2015 United Nations Climate Change Conference), koja će se održati u Parizu, od 30. novembra do 11. decembra 2015. godine. Cilj COP21 konferencije je potpisivanje ambicioznog međunarodnog sporazuma, koji će biti globalno, pravedno i pravno obavezujuće klimatsko rješenje koje će vremenom doprinijeti da se globalno otopljavanje drži daleko ispod moguća dva stepena. Ambasadorica Bodonyi je naglasila da se o ovoj temi moramo pozabaviti i individualno, te da se nada da će svaka država dati svoj doprinos u rješavanju ovog globalnog problema. 

“To znači da ne možemo više živjeti kao do sada, a u isto vrijeme znamo da se ne želimo odreći komfora. Izazov je u tome da pronađemo način kako ćemo uvesti promjene u našim životima kako bismo drugačije živjeli, no isto tako i dalje dobro živjeli“ - izjavila je Bodonyi. Ambasadorica je skrenula pažnju na jako bitne temu očuvanje okoliša, te je podijelila s prisutnima mnogobrojne savjete i iskustva na koji način spriječiti i smanjiti emisiju gasova koji zagađuju našu planet. Također, navela je problem zagađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji muči sarajlije godinama, te pozvala nadležne osobe da se pozabave više ovim problemom. ‘’Sve što učinimo danas za ekologiju i planetu nije za našu djecu i naše unuke, već za nas. Treba početi odmah jer situacija je alarmantna’’ – naglasila je amabasadorica Francuske. 

Serija pitanja koje su usljedile poslije su otvorile diskusiju o važnosti promjena i sankcija kada je riječ o okolišu za države poput Amerike i Kine.  Na sesiji su bili prisutni mnogobrojni gosti, profesori i studenti koji su iskazali veliki interes da poslušaju zanimljive priče o Konferenciji COP21. Nakon završene prezentacije, uslijedila su i tematska pitanja prisutnih gostiju, koji su željeli da iskoriste ovu priliku, te da razgovaraju sa ambasadoricom o temi njenog predavanja. 

Top