Ambasador Egipta održao predavanje na IUS-u

Sarajevo, 6. novembar 2008. godine

Serija akademskih predavanja nastavljena je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu gostovanjem Nj. E. Ahmeda Khattaba, ambasadora Arapske republike Egipat u Bosni i Hercegovini. G. Khattab je održao predavanje na temu "Moderna egipatska diplomacija" pred prepunom Salom za konferencije IUS-a, uključujući tu i profesore, studente, te goste sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Centra za nove inicijative; te medije.

Predavanje je održano 6. novembra 2008. godine, a uvodno izlaganje održao je dr. Muhidin Mulalić, koordinator na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka. Rektor IUS-a prof. dr. Ertugrul Tacgin također se obratio publici sa inspirativnim i informativnim govorom i viziji, misiji i postignućima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, nakon čega je uslijedio govor dekana Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka dr. Ali Gunesa gdje je on predstavio projekat Serije akademskih predavanja, te njegove ciljeve.

The Zatim je uslijedilo poučno predavanje g. Khattaba koji je u svom uvodu spomenuo diplomatsku historiju Egipta te je povezao sa veoma važnim geopolitičkim pitanjima regije i svijeta. Nakon toga, Ambasador je naglasio ulogu koju je njegova zemlja imala kao katalist između naroda Palestine i Izraelske države. U svom govoru, ambassador je ideju razrješavanja konflikta baziranu na mirovnim pregovorima, kooperaciji i zajedničkom dogovoru vješto povezao sa razrješavanjem konflikta u Bosni i Hercegovini.

On je stavio poseban naglasak na vezu između Egipta i Bosne i Hercegovine s obzirom da obe zemlje dijele zajedničku historiju, kulturu, religiju i izazove. Ambasador je također predložio ostvarivanje veće saradnje između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Egipta.

Top