14. Međunarodni simpozij o ekonometriji, operacionim istraživanjima i statistici održan na IUS-u

14th International Symposium on Econometrics, Operations Research and Statistics held at IUS

14. Međunarodni simpozij o ekonometriji, operativnim istraživanjima i statistici (ISEOS) održan od 24. do 27. maja 2013. na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Simpozijum je organizovao Dumlupınar university iz Kütahya-e (Turska) u saradnji sa IUS-om.

Cilj simpozijuma je razviti teorijske i empirijske studije iz ekonometrije, operacionih istraživanja i statistike, te promovisati razmjenu informacija, iskustava i istraživanja iz navedenih naučnih oblasti.

Simpozijum je uključio i istraživanja iz domena ekonometrijskih studija s primjenom u međunarodnoj ekonomiji, makroekonomiji, mikroekonomiji, industrijskoj ekonomiji i regionalnoj ekonomiji, kao i primjene različitih metoda i analiza koje se koriste u operacionim istraživanjima i statistici.

Simpozij ISEOS je za IUS bio izvanredna prilika da ugosti visokokvalifikovane stručnjake iz ekonomije, a aktivnosti koje su sprovedene tokom četverodnevnog trajanja simpozijuma će zasigurno doprinijeti razvoju i promociji naučno-istraživačkih djelatnosti na IUS-u.

Osim akademskog kadra IUS-a, simpozijum je okupio više od 300 učesnika iz BiH, Turske i inostranstva, a posebni gosti na konferenciji su bili ugledni stručnjaci i univerzitetski profesori: Dr. Bruce. E. Hansen sa University of Wisconsin Madison, Dr. Mehmet Caner sa North Carolina State University, dr. Dželal Ashayari sa Tilburg University i Dr. Eric Gautier iz Centre de Recherche en Economie et en Statistique iz Pariza (Francuska).

Share