Završena IIIT europska ljetna škola

Dodjelom certifikata, u srijedu 19. augusta 2015. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) završena je Europska ljetna škola Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT) pod nazivom ''Muslimani u Europi: izazovi pluralizma''. Na ceremoniji dodjele diploma, učesnicima se obratio direktor CNS-a, dr. Ahmet Alibašić i prorektor IUS-a, doc. dr. Mirsad Karić koji su tom prilikom uručili i certifikate. Sumiranjem utisaka kroz obraćanja nekolicine polaznika okončan je zvanični dio Letne škole, dok je druženje kasnije nastavljeno uz prigodan koktel. Program je prvenstveno bio namijenjen studentima na postdiplomskom i doktorskom studiju koji žele steći dodatna znanja i upoznati se sa savremenim pristupima u oblastima islamskih, humanističkih i socioloških nauka. Učesnici su imali priliku slušati predavanja eminentnih predavača savremene islamske misli, te pripadnika akademske zajednice koji koristeći se modernim pristupom tretiraju islam i muslimane na različitim meridijanima svijeta.

Program je okupio predavače poput dr. Jonathana Browna, dr. Jorgena S. Nielsena, dr. Omara Hasana Kasulija, dr. Fikreta Karčića, dr. Ziaudina Sardara, dr. Ermina Sinanovića, dr. Tube Boz, dr. Yaquba Mirze, dr. Younusa Mirze, dr. Jassera Aude, te dr. Ahmeta Alibašića. Programu je prisustvovalo 24 učesnika iz 11 zemalja Europe poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Švedske, kao i iz balkanskih zemalja kao što su Albanija, Bugarska, Rumunija, Srbija, Crna Gora, te Bosna i Hercegovina. Tokom 80 radnih sati programa, od 5-19. augusta, učesnici su imali priliku da, pored prisustva predavanjima renomiranih stručnjaka u svojim oblastima, predstave svoje istraživačke projekte na radionicama, te da učestvuju u diskusijama tokom trajanja različitih sesija.

Također, pored posjete znamenitostima glavnog grada Bosne i Hercegovine, učesnici su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, turističke destinacije u Hercegovini poput Mostara, Počitelja i Blagaja. Treću po redu Ljetnu školu u Sarajevu organizovao je Centar za napredne studije u saradnjı sa londonskim uredom Međunarodnog instituta za islamsku misao i Europskim institutom za epistemološke studije u Briselu i Fairfax institutom iz SAD-a. Domaćin Europske škole, kao i prethodne dvije godine, bio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).

Top