Workshop - Uticaj rata na gradove iz otomanskog doba

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je uz podršku Žurnala o istraživanju genocida u petak, 20. novembra 2015. godine u Sali Senata organizirao radionicu o temi – ''Uticaj rata na gradove iz otomanskog doba''. Radionica je okupila stručnjake i profesore iz različitih zemalja Europe i Azije. Radionicu je u ime organizatora otvorio rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu, poželjevši dobrodošlicu učesnicima gdje se za organizaciju ovog eventa posebno zahvalio profesorima, Cathie Carmichael sa Univerziteta East Anglia (Velika Britanija) i Mesut Idrizu. 

Radionicu je otvorio jedan od glavnih panelista, Božidar Jezernik, profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani koji je tokom prezentacije govorio o tome kako je izgledao Balkan pod turskom vlašću. ‘’Bio je to prostor multikulturnosti i vjerske tolerancije. Možemo reći da su u Osmanskom carstvu ljudi različitih vjera i naroda živjeli izmješani i pomješani između sebe. Nije to bilo kako danas zamišljamo, kada govorimo o multikulturnosti i toleranciji, ali pripadnici različitih naroda i vjera živjeli su miruljubivo jedni pored drugih’’- naglasio je prof. Jezernik. 

Sesija o temi ‘’Gradovi iz Osmanske ere’’ okupila je profesore sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Institut Evropskog univerzitet, Firenca, Italija, Univerzitet East Anglia, Velika Britanija, Univerzitet Trakya, Edirne, Turska. Druga sesija o temi ‘’Osmanska populacija’’ okupila je profesore sa Londonske škola Ekonomije, Univerziteta Firat, Elazig, Univerziteta iz Tripolija, Univerziteta Dicle, Diyerbakir, Turska. 

Top