VACD u saradnji sa rekonstruiranim Pozorištem Mladih Sarajevo

Delagacija Pozorišta Mladih Sarajevo posjetila je danas IUS povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji, prema kojem će akademsko osoblje i studenti VACD-a saradjivati sa umjetnicima iz Pozorišta Mladih na projektima vezanim za vizuelni identitet i kreativna rješenja promotivnog karaktera poput web banera, trejlera, plakata, ilustracija, flayera, scenografije, skulptorskih rekvizita, fotografije i slično.  

Van. Prof. Dr. Lejla Panjeta, šefica Odsjeka umjetnosti, zajedno sa Van. Prof. Dr. Hasanom Korkutom i Doc. Dr. Muhamedom Alijem, ovom prilikom je predstavila IUS, FASS, Galeriju, našu infrastrukturu i programska usmjerenja, u cilju poboljšanja kvalitete VACD studija i ostvarivanja saradnje sa industrijom rada u oblasti vizuelnih komunikacija i umjetnosti. Sastanku su prisustvovali direktor Semir Krivić, dramaturg Segor Hadžagić, poznata glumica i rediteljka Belma Lizde Kurt i Alisa Mujkić, direktorica ekonomskog sektora.

Svoje ideje i mogućnosti izrade projekata predstavili su Prof. Nermina Zildžo, viši assistenti Yasir M. Goz, Roman Sulejmanpašić, Emir Hambo i Nadir Herić. Umjetnička i dizajnerska rješenja naši će studenti zajedno sa profesorima na magistarskim studijima i studenti završnih godina raditi u sklopu svojih kurikuluma kao projekte za realno tržište, a kulturne institucije u BiH i regionu će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti vizulenih komunikacija, koja se razvijaju u akademskim krugovima na IUS-u.

U prošlom semestru je ovu saradnju sa Pozorištem mladih započeo apsolvent M. Furkan Hizir radeći na dizajnu repertoara, s čijim je kreativnim uradcima autorskog stila direktor Pozorišta Mladih, priznati bh glumac Semir Krivić bio izuzetno zadovoljan. Pozorište Mladih je trenutno u fazi gradjevinske rekonstrukcije, te se menadžment priprema za realizaciju potpuno novih ideja u dizajnerskom  smislu, kao i novog vizuelnog identiteta čiji će saradnici biti mladi umjetnici sa VACD-a.

Top