Turski ambasador Koç posjetio školu “Isa-beg Ishaković”

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Nj. E.  Haldun Koç, posjetio je danas Prvu privatnu osnovnu školu "Isa-beg Ishaković", koja djeluje u sklopu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo – SEDEF, javlja Anadolu Agency (AA).

Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo je kroz Prvu osnovnu školu “Isa-beg Ishaković”, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), vrtić “Kid IUS”, te "Maarif koledž" koji je nedavno otvoren, zaokružila jednu cjelinu koja će se baviti odgojem i obrazovanjem djece, učenika i studenata od predškolskog do visokoškolskog nivoa.

Ambasdor Koç je obišao zgradu osnovne škole, razgovarao sa učenicima, te se sastao sa predsjednikom Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo Hasanom Topaloğluom i direktoricom osnovne škole Nezirom Popovac, i direktoricom srednje škole Muberom Halilčević. Sastanku je prisustvovao i direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman.

Ambasador Koç je tokom sastanka istakao kako je vrlo bitno da ustanove poput Fondacije SEDEF djeluju u Bosni i Hercegovini.

“Vrlo je bitno prisustvo obrazovnih ustanova poput SEDEF u BiH, ali i na cijelom Balkanu. Posebno u vrijeme nakon pokušaja puča u Turskoj, kada je razotkriveno na koji način FETO u ovoj i drugim zemljama djeluje, odnosno na koji način zloupotrebljava školu i obrazovanje. Stoga, ove obrazovne ustanove su važne da ljudi u BiH mogu biti mirni kada svoju djecu pošalju u ovu školu”, istakao je Koç.

Predsjednik fondacije Hasan Topaloğlu je istakao kako ova fondacija posljednjih 15 godina djeluje u Bosni i Hercegovini, te kako je u tom periodu ime Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) prepoznato kako u BiH, tako na Balkanu, ali i Evropi.

Topaloğlu je također naglasio kako je prisutnost obrazovnih ustanova Fondacije Sedef značajno i obzirom na to da u BiH još uvijek djeluju obrazovne ustanove povezane sa terorističkom organizacijom FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj jula 2016. godine. Kako je rekao, obrazovne ustanove Fondacije Sedef su u tom segmentu odigrale značajnu ulogu, u smislu da je prekinuto interesovanje prema FETO školama.

Direktorica osnovne škole Nezira Popovac naglasila je kako Prva privatna osnovna škola "Isa-beg Ishaković" iz godine u godinu bilježi rast broja učenika, a u ovoj školskoj godini u klupama se našlo 220 ucenika, iz 12 zemalja.

Podsjetila je kako osnovnu školu pohađaju učenici iz BiH, Turske, Azerbejdžana, Australije, Egipta, Irana, Rusije, Jordana, Crne Gore, Kosova, Makedonije i SAD-a.

Popovac je također dodala kako 87 učenika pohađa nastavu po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo (KS), a 123 učenika po Cambridge programu.

Gosp. Topaloğlu je kasnije u toku dana posjetio Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan u Sarajevo, gdje ga je dočekao Hakan Çelik, direktor ovog ureda, koji ga je tom prilikom informisao o radu agencije.

 

Top