Tim SAGE projekta na Konferenciji o znamenitim bh naučnicama

U Mostaru je u petak, 13.04.2018. godine, otvorena Naučna konferencija pod nazivom „Bosanskohercegovačke naučnice i njihov istraživački rad“, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u saradnji sa Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara i Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva.

Na Konferenciji je učestvovao SAGE projekt tim, koordinatorica projekta doc. dr. Jasminka Hasić Telalović i asistent projekta Mirza Rastoder.

Tokom dvodnevne konferencije bila su izložena 63 rada koja govore o znamenitim bosanskohercegovačkim naučnicama. Govoreći o temi “Savremene tendencije u pozicioniranju žena unutar akademske i naučne zajednice i društvena valorizacija njihovog rada”, doc. dr. Hasić Telalović prezentovala je Plan jednakopravnosti spolova na IUS-u, kao jedinog univerziteta u regiji koji realizuje sveobuhvatne strukturne promjene kako bi adresirao gender u visokom obrazovanju.

Tokom svog izlaganja, doc. dr. Hasić Telalović upoznala je sve prisutne i o projektu Ministarstva civilnih poslova i saradanji IUS-a sa javnim univerzitetima u pogledu Plana za jednakopravnost spolova u visokom obrazovanju.

Sljedeća gošća na četvrtoj SHETalks sesiji, u petak, 20. aprila 2018.godine bit će emeritus profesorica Branislava Peruničić-Draženović, koja je bila jedina žena u Prvoj sarajevskoj školi automatike, a kasnije i u Energoinvestu. Predavanje će se održati u 11:00 sati.

Top