Studenti IUS-a predstavljaju BiH na univerzitetskim debatama MESA 10

Internacionalni univerzitet u Sarajevu ove godine ponovo učestvuje u projektu innovativnih studentskih online debata “Osnaživanje demokratskih vrijednosti kod omladine". MESA10 u saradnji sa partnerom Centrom za evroatlanske studije (CEAS), pokrenula je nastavak projekta koji će uključiti studente iz Srbije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovačke. Odabrani studenti sa IUS-a će biti u prilici da predstavljaju BiH u Beogradu i Slovačkoj, a zatim i u Briselu. Odabrani studenti IUS-a će još jednom dobiti priliku za odlazak u Beograd i Slovačku, a onda i u Brisel kao predstavnici Bosne i Hercegovine.

U okviru ovog projekta je 22. oktobra 2018. godine Ured za međunarodnu saradnju je bio domaćin radionice u kojoj su učestvovali studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS): Emir Ahmethodžić, Amina Aličić, Medisa Fočić, Merjem Brković i Vezirka Salčin.

Studenti sedam univerziteta iz Beograda, Novog Sada, Kišinjeva, Sarajeva, Podgorice, Bratislave i Banske Bystrice imali su čast prisustvovati radionici "EVROPA, KAMO?" sa Rastislavom Káčerom, počasnim predsjednikom GLOBSEC-a, renomiranim stručnjakom iz transatlanskih odnosa, sigurnosti i odbrane, bivšim državnom sekretarom Slovačkog ministarstva odbrane, te bivšim ambasadorom Slovačke u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj.

Teme koje su spomenute tokom radionice bila su pitanja "multispeed" Evrope (ideje da se različiti dijelovi Evrope integriraju različitom brzinom i intezitetom), zajedničke evropske vojske, koncept prošlih i budućih kriza i mogući izazovi sa kojim će se naše društvo susresti, odnosi između NATOa i Rusije i mogućnost povećanja demokratske legitimnosti Evropske unije i ciljani zajednički poduhvati. Neka od pitanja su bila vezana za BREXIT i moguće posljedice. Na sva ova pitanje je Rastislav Káčer dao adekvatne i konstruktivne odgovore, te izneo svoja mišljenja o određenim temama. 

Inspiriran studentskim pitanjima, Káčer je ukazao na to da EU nije savršen politički sistem, ali svakako je najbolji koji je ikada napravljen. On omogućava saradnju, konkurenciju i zajedničko djelovanje. Ipak, stvarne promjene u napem društvu mijenjaju društvo u njenoj srži. Možemo registrovati uspon populizma, ekstremizma, rastuću mržnju, bijes i agresiju koji su prijetnja našim vrijednostima. Moramo potražoti nova rješenja kako bi se prilagodili, ali ta rješenja moraju biti adekvatna.

Radionica je trajala dva sata, u toku kojih su mnoga pitanja otvorena i data mnoga objašnjenja. Ovo je sjajan projekat, u kome su studenti imali priliku učiti o temeljima Evropske unije i planova u vezi sa njom, kako bi se postiglo jedinstvo i saradnja između svih država članica. Osim što su imali priliku naučiti nešto više o Evropskoj uniji, studenti će imati priliku da putuju i upoznaju se sa studentima iz drugih zemalja i sa drugih univerziteta, što je izuzetno korisno.

Top