Robert Kirsch održao predavanje na temu "Slučaj alžirske šestorke"

U petak, 29. oktobra 2010. godine, Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je pripala čast da ugosti američkog odvjetnika Roberta Kirscha poznatog po zastupanju "Alžirske šestorke", grupe of šest muslimana iz Bosne i Hercegovine, koji su više od šest godina zatvoreni bez optužbe u pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi. Predavanje je održano u Sali za Konferencije uz prisustvo mnogih profesora i studenata.

Tokom predavanja, Kirsch je predstavio razvoj slučaja "Alžirske šestorke", od njihovog hapšenja u Bosni i Hercegovini, ilegalne predaje američkim dužnosnicima, prebacivanja u Guantanamo, i puštanja 2008. godine. Kirsch je predavanje započeo tako što je učesnike zamolio da razmisle i pokušaju odgovoriti na pitanje "Šta se desilo?" Šta se desilo sa odlukom Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine po kojoj su ti ljudi trebali biti pušteni na slobodu, i ne biti isporučeni Americi? Kako su oni završili na Kubi s ozbirom na tu odluku Suda?

Kirsch je nastavio izlaganje pravnim objašnjenjem statusa baze na Kubi, dodajući da je "Alžirska šestorka" bila među prvima koji su došli na Guantanamo. Nakon toga, predavanje se dotaklo suđenja ovoj grupi u Americi. "To je bilo prvo suđenje ljudima iz Guantanama koje se održalo u Sjedinjenim Američkim državama. Nikada do tada nisam imao tako jakog protivnika. Svaki put kada bismo mi pobjedili na sudu, Zakon bi se promijenio i mi bismo morali krenuti sve ispočetka" rekao je Kirsch dodajući da je bosanska vlada mogla uraditi mnogo više kako bi zaštitila ove ljude.

Predavanje je završeno pitanjem upućenim studentima o tome da li žele da žive u svijetu gdje vlade imaju mogućnost da drže zatvornim ljude bez podizanja optužnice.

Robert Kirsch je partner u pravnoj kompaniji Wilmer Hale, Boston, SAD, on je partner firme u Odjelu za regulatorne i vladine poslove te parnične postupke. Kirsch je također presjedavajući Grupe za zaštitu okoliša, i član Grupe za vladine i regulatorne parnice, istrage te kaznene postupke. Pristupio je kompaniji 1983. godine. Kirsch zastupa klijente uključene u kriminalne, civilne i administrativne istrage te izvršne postupke.

Kirsch je posjetio Internacionalni unvierzitet u Sarajevu na poziv dr. Bisere Turković, predavača na Fakultetu za umjetnost i društvene nauke i bivše ambasadorice Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Top