Rektor Çınar posjetio Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

U utorak, 13. novembra 2012. godine, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Özer Çınar, u pratnji svojih saradnika, prorektora, prof. dr. Ismail Kocayusufoglu-a i generalnog sekretara IUS-a, gosp. Armina Kerića, posjetio je Mostar.

Povod rektorove posjete Mostaru je otvaranje Odsjeka za turski jezik i književnost pri Fakultetu humanističkih nauka (FHN) Univerziteta «Džemal Bijedić» u Mostaru.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka (FHN) bili su prisutni brojni ugledni gosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života iz zemlje i inostranstva, među kojima: ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, gosp. Zlatko Hadžiomerović, mostarski muftija hadži-Seid ef. Smajkić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara, gosp. Murat Ćorić, te turski konzul u Mostaru, gosp. Tolga Bermek.

Otvaranje Odsjeka za turski jezik i književnost je plod saradnje između mostarskog FHN-a i Turskog kulturnog centra «Yunus Emre» u Sarajevu, i prema riječima dekana FHN-a, prof. dr. Adnana Velagića, od velikog je značaja za Univerzitet «Džemal Bijedić», grad Mostar, ali i cijelu regiju.

Tokom svoje posjete Mostaru Rektor Çınar je sa svojim saradnicima posjetio Karađoz-begovu medresu u Mostaru, te se susreo sa mostarskim muftijom Seid ef. Smajkićem i turskim konzulom u Mostaru, gosp. Tolga Bermek-om.

Top