Radionica “Hanefijska škola: tekstovi, autori i stručnjaci” održana na IUS-u

visit

Vanredni profesor na studijskom programu Međunarodni odnosi (IR) na Fakultetu menadžementa i javne uprave (FBA), dr. Joseph J. Kaminski, docent dr. Samy A. Ayoub sa Univerziteta Teksas u Austinu i Centar za napredne studije su organizovali drugu godišnju radionicu “Hanefijska škola: tekstovi, autori i stručnjaci” koja se održavala od 1. do 3. juna 2022. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Svaki učesnik radionice je predstavio originalni istraživački rad tokom okruglog stola sa fokusom na temeljnim tekstovima hanefijske škole fiqha u njegovom formativnom mamelučko-osmanskom i postosmanskom periodu sa posebnim naglaskom na – (1) madhhabu kao uporištem za hanefijski pravni kontinuitet; (2) hanefijskim centralnim institucijama kroz historiju škole; i (3) doprinos hanefijskih sudaca kroz njihove sudske rasprave i odluke.

Profesori i doktoranti iz cijelog svijeta su učestvovali u radionici, a predstavljali su Univerzitet Brown (SAD), Univerzitet Teksas u Austinu (SAD), Univerzitet Kalifornija u Santa Barbari (SAD), Univerzitet u Sarajevu (BiH), Univerzitet u Istanbulu (Turska), Univerzitet Marmara (Turska), Univerzitet društvenih nauka u Ankari (Turska), Univerzitet u Leidenu (Holandija), Univerzitet u Münsteru (Njemačka) i Univerzitet u Tübingenu (Njemačka).

Pored prezentacija originalnih istraživačkih radova, docent dr. Ehlimana Memišević sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je održala dirljivo predavanje u znak sjećanja na život i rad njenog preminulog mentora, prof.dr. Fikreta Karčića (1955-2022), koji je izvorno trebao učestvovati u radionici kao uvaženi počasni gost. Tokom posljednjeg popodneva radionice, učesnici su posjetili Travnik na čelu sa sekretarom Ureda za evropske integracije za Srednjobosanski kanton, dr.sci. Muhamedom Softićem.

Share