Projekat DeepGreenInno: Istraživanje zelenih tehnologija, poduzetništva i međunarodne saradnje

DeepGreenInno Project

Od 26. do 27. oktobra 2023. godine, Univerziet u Ruseu "A. Kanchev" je bio domaćin obimne radionice prilagođene timu projekta DeepGreenInno, s prezentacijama i sastancima. Među učesnicima je bio i tim IUS-a, koji su činili van. prof. dr. Altijana Hromić-Jahjefendić, van. prof. dr. Emil Knezović, doc. dr. Azra Bičo i dr. Nađa Beglerović, rukovodilac Ureda za sponzorisane projekte (OSP).

Fokus radionice je bio na istraživanju dubokotehnoloških aspekata "tehnologija zelenih materijala", okolišnih tehnologija te poticanje inovacija i poduzetničkog razmišljanja za pretvaranje naučnih koncepata u održive poslovne modele. Van. prof. dr. Altijana Hromić-Jahjefendić predstavila je svoja saznanja o "Testiranju topljivosti pirofilita za in vitro studije", dok se van. prof. dr. Emil Knezović bavio "Poduzetničkim namjerama u zelenom sektoru: Šta možemo naučiti od buduće radne snage?"

Pored toga, grupa je imala priliku posjetiti LINAMAR, LLM, Ruse, svjetski poznatog lidera u proizvodnji aluminijskih proizvoda. Cilj posjete je bio istražiti najnovije održive inovacije te pružiti neprocjenjive uvide u revolucionarne tehnologije kompanije Linamar. Linamar, poznat po globalnoj prisutnosti i izvrsnosti u proizvodnji visokokvalitetnih aluminijskih proizvoda, otvorio je svoje savremene pogone za tim projekta DeepGreenInno, pružajući direktan uvid u najbolje prakse i inovacije u industriji. Linamar je nesebično podijelio svoje opsežno znanje o procesima proizvodnje aluminijskih proizvoda, kontroli kvalitete i inicijativama održivosti. Tim projekta se uvjerio u napore koje kompanija ulaže u smanjenje ekološkog otiska, uključujući prakse ponovne upotrebe materijala.

Ova posjeta nije samo ojačala veze između partnera u projektu, nego i naglasila važnost međunarodne saradnje u potrazi za znanjem i inovacijama. To je svjedočanstvo o transformacijskoj moći partnerskih projekata u unapređenju obrazovanja i istraživanja.

Share