Potpisan Sporazum o akademskoj i obrazovnoj saradnji između IUS-a i Univerziteta Ibn Haldun

Agreement on Academic and Educational Collaboration Signed between IUS and Ibn Haldun University

Predsjednik Univerziteta Ibn Haldun iz Istanbula u Turskoj, prof. dr. Atilla Arkan je posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u petak, 1. aprila 2022. godine. Primili su ga rektor IUS-a prof.dr. Ahmet Yıldırım, prorektor prof.dr. Mehmed Ganić i docent Muhammed Yasir Göz, prorektor za nastavu i studentska pitanja Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka.

Cilj posjete je bilo postavljanje temelja za saradnju između ova dva univerziteta. Tom prilikom je potpisan Sporazum o akademskoj i obrazovnoj saradnji. Fokus Memoranduma je povećanje saradnje u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja, posebno u području razmjene studenata, posjeta naučnika i istraživačkoj saradnji.

Odredbe Sporazuma predviđaju da će se razmjena studenata odvijati kroz programe razmjene studenata kao što je Erasmus+ kao i kroz druge prilike za razmjenu koje su dostupne ovih institucijama: zajedničke radionice, učešće u ljetnim i zimskim školama i drugi oblici posjeta studenata. Ove dvije institucije također žele uspostaviti programe zajedničkih diploma, razmjene istraživača, zajedničke revizije naučno-istraživačkih radova, organizovanje naučnih konferencija, radionica, foruma, te omogućavanje istraživačima da se okoriste infrastrukturom i resursima obje institucije.

Share