Otvoren Istraživački centar IUS-a

Presjecanjem crvene vrpce na svečanosti održanoj u srijedu, 8. juna 2011. godine, službeno je otvorena zgrada Istraživačkog centra IUS-a. Zgradu su otvorili prof. dr. Adem Basturk, predsjednik Upravnog odbora IUS-a, gospodin Hasan Topaloğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevu, prof dr. Hilmi Ünlü, rektor, kao i prisutni članovi upravnog odbora Fondacije za razvoj obrazovanja i dekani IUS-a.

Zgrada, čija je površina 1,300 m2, će se sastojati od laboratorija za: biotehniku, genetiku, hemiju, fiziku, mehatroniku i elektroniku, i računarske nauke. U skladu s potrebama centra, laboratorija će bit opremljena s najnovijim tehnologijama, zahvaljujući osnivaču Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Fondaciji za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF).

Program otvaranja započeo je uvodnim govorom Hasana Topaloğla koji je obavijestio goste o razvoju IUS-ovog kampusa i planovima za budućnost. "Vjerujemo da će istraživanje koje će se provodi u ovom laboratoriju imati veliki utjecaj na nauku u Bosni i Hercegovini, regiji i u svijetu", rekao je gospodin Topaloğlu dodajući da će se rad na infrastrukturi kampusa nastaviti i u budućnosti.

Osim zgrade laboratorija, službeno je otvoren i predat na korištenje studentima i profesorima, i ARCH FabLab, koji se nalazi u glavnoj zgradi fakulteta. ARCH FabLab je opremljen s opremom za izradu arhitektonskih modela, kao što su sistemi za CNC lasersko graviranje i rezanje, i CNC glodalica. ARCH FabLab je važan korak ka našem cilju a to je osigurati visoku razinu obrazovanja naših učenika uz pomoć niza laboratorija i radionica.

Top