Održana Internacionalna arena

U četvrtak, 7. januara 2016. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u velikom amfiteatru, održana je tzv. Internacionalna arena - Prvi samit o globalnom ratu protiv terorizma. Ovaj nadasve zanimljivi događaj organizirao je studentski klub IUS-a, ‘’Performance Club’’ i kao takav je privukao veliki broj ne samo studenata, već i profesora koji su izrazili zainteresiranost za slikovitu interpretaciju velikih svjetskih političkih lidera. Ovaj performans se razlikovao od drugih iz nekoliko razloga prvenstveno zbog toga što su mladi i prosperitetni studenti imali priliku da takoreći ‘’odglume’’ i predstave nekoliko svjetskih političkih lidera i interpretiraju njihove poznate govore, medijska istupanja kroz prepoznatljivu gestikulaciju pokreta.

‘’Performance Club je kreirao satirični komad koji se odnosi na cjelokupnu aktuelnu političku i društvenu situaciju poznatih svjetskih aktera, te su posjetioci imali priliku da iz ovog performansa na svoj način izvuku svoju poentu i kontekst’’ kazao je student IUS-a, Mirza Rastoder koji je ujedno bio i organizator i učesnik ovog performansa. Da su utisci itekako pozitivni, svjedoči i mnogobrojna publika koja je isto tako aktivno učestvovala u samom performansu. Scenario je napisao Mirza Rastoder a uloge domaćina su preuzele Emina Bašić i Zinaida Hamza. Uloge su tumačili sljedeći učesnici:

  • Viši asistent Velid Draganović – François Hollande (Francuska)
  • Miana Tvrtković – Angela Merkel (Njemačka)
  • Amina Mujkanović - Vladimir  Putin (Rusija)
  • Kasim Dilberović - Barack Obama (Sjedinjene Američke Države)
  • Amar Bajramović – Salman bin Abdulaziz Al Saud (Saudijska Arabija), Dragan Čović (Bosna i Hercegovina)
  • Mirza Rastoder - Recep Tayyip Erdoğan (Turska), David Cameron (Ujedinjeno Kraljevstvo), Bakir Izetbegović (Bosna i Hercegovina).
Top