Nüket Yetiş održala predavanje na IUS-u

U srijedu, 28. marta 2018. godine u sklopu Horizon2020 SAGE projekta, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, prof. dr. Nüket Yetiş je održala predavanje na temu: Rodna neravnopravost u visokom obrazovanju i nauci: Globalna perspektiva.

Prof. dr. Nüket Yetiş je započela je svoju karijeru kao istraživačica na Odjelu za istraživačke operacije, Marmara Research Center, TÜBİTAK (1975-1980). Radila je kao asistentica u Odjelu za industrijsko inženjerstvo, na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu (1980-1982). Nakon toga imenovana je kao instruktor na istom odjelu (1980-1985). Imenovana je dekanesom Tehničkog fakulteta u MU (1994-2000). Vodila je pokret za kontinuirano poboljšanje kvalitete na istom fakultetu, čineći ga prvom turskom javnom organizacijom koja je postala finalistica Europske nagrade za kvalitetu 2000. godine.

Dr. Yetis je bila predsjednica TÜBİTAK-a u razdoblju od januara 2004. do augusta 2011. godine. Tokom svog mandata, vodila je inicijativu za restrukturiranje, što je rezultiralo povećanjem broja desetaka finansijskih podrški i usluga koje je TÜBİTAK pružio Turskoj istraživačkoj zoni. Taj je razvoj jedan od uzroka eksponencijalnog povećanja glavnih indikatora nauke i tehnologije u Turskoj.

Dobitnica je nagrade PICMET Medal of Excellence Award i nagrade Svjetske akademije za produktivnost nauke u 2010. godini. Ona je jedna od najutjecajnijih žena u nauci u islamskom svijetu. Članica je Europske akademije znanosti (EURASC).

Na predavanju su bili prisutni i predstavnici Univerziteta u Zenici, koji su sa zadovoljstvom došli na Internacionalni univerzitet u Sarajevu i porazgovarali sa prof. Nuket. Ispred Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na predavanje su došle: doc. Dr. Jasna Duraković, zastupnica u Predstavničkom domu i predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova, Almedina Bulić, sekretarka Komisije za jednakopravnost spolova i Amra Kunovac, zastupnica u Predstavničkom domu i članica Etičke komisije.

Top