Na IUS-u održane dvije promocije knjiga

art

U ponedjeljak, 26. decembra 2022. godine, Ured sponzorisanih projekata (OSP) je organizovao promociju dvije knjige na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS): “Roof Constructions - An Illustrated Introduction” („Krovne konstrukcije – Ilustrovani uvod“) autora van. prof. dr. Edina Jahića i van. prof. dr. Tomasza Maleca i „The Western Balkans - Cooperation, Geopolitics and Economic Transitions and Relations” („Zapadni Balkan – Saradnja, geopolitika i ekonomske tranzicije i odnosi“) autora prof. dr. Muhidina Mulalića, doc. dr. Jahje Muhasilovića i prof. dr. Emel Topcu. Izdavanje knjiga je podržalo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Knjiga “Roof Constructions - An Illustrated Introduction” se bavi istraživanjem krovnih konstrukcija, kao i novim razvojima i inovativnom tehnologijom u ovoj oblasti. Autori knjige su naglasili tipove krovnih konstrukcija kao što su klasični krov, zeleni krov, ali isto tako su spomenuli i najsavremeniju tehnologiju koja je neophodna za sve vrste krovnih konstrukcija. Prof. Malec je naglasio da će ova knjiga pomoći studentima razviti vještine neophodne svakom arhitekti, te im pomoći proširiti viziju prilikom projektovanja u budućnosti.

Profesor Mulalić je predstavio knjigu “The Western Balkans - Cooperation, Geopolitics and Economic Transitions and Relations”, te objasnio važnost ulaganja u istraživanje i razvoj različitih industrija, umrežavanja, zelenih programa i digitalizacije koji će biti značajni za geopolitičke i ekonomske tranzicije i odnose. Uporedio je ulaganja u istraživački rad u EU i regiji i naglasio da EU investira oko 2,37% svog BDP-a u istraživanja u poređenju sa 0,42% u Srbiji i samo 0,21% u Bosni i Hercegovini. Docent dr. Jahja Muhasilović je dodao da je ova knjiga vodič svakome ko želi saznati više o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu kroz načine unapređenja bilateralnih odnosa i doprinosa razvoju regije.

Na kraju događaja, posjetioci su imali priliku postaviti pitanja i saznati više o ovim važnim temama koje se tiču arhitekture i međunarodnih odnosa.

Share