Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu obilježen Svjetski dan zdravlja

Dana 6. apila 2016. godine, kada se obilježava Svjetski dan zdravlja, Asocijacija Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini koja djeluje pri Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu upriličila je prigodan program uz predavanje na temu „Borba protiv dijabetesa“.

Dr. Aida Udovčić, zaposlenica Poliklinike Atrijum je govorila o nekoliko svojih pacijenata oboljelih od dijabetesa, te održala kratko predavanje o simptomima i prevenciji. Dr. Enra Čengić je održala praktično predavanje iz kojeg su svi prisutni mogli naučiti kako djelovati u slučaju oboljenja od kolabira, doživi nagli pad šećera i kako koristiti insulin. Pored ovoga, predstavnici Medicinske škole u Sarajevu su svim prisutnima besplatno izmjerili šećer u krvi, te krvni tlak.

Asocijacija Ujedinjenih Nacija je osnovana u decembru 2015. godine i od samog osnivanja ima podršku UN-a u BiH. Kako je jedno od polja djelovanja edukacija, na IUS-u je održano predavanje u vezi sa dijabetesom, na kojem su prisustvovali predstavnici različitih ustanova. Asocijacija Ujedinjenih Nacija je pored svih navedenih aktivnosti uspjela događaj registrovati na svjetskom nivou, na zvaničnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije „WHO“, te je na taj način dobila podršku samog osnivača. 

Top