Meðunarodni simpozijum na IUS-u "Mehmet Akif Ersoy"

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu u organizaciji Fondacije za očuvanje misli i djela "Mehmeta Akifa Ersoya" održava se međunarodni simpozijum "Mehmet Akif Ersoy" koji je započeo 21. juna i trajat će do 25.06.2012.godine.

Jučer, 22.06, drugog dana simpozijuma prisutnima se obratio rektora IUS-a prof. dr. Özer Çınar koji je pozdravio prisutne goste i izrazio svoje osobno zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom simpoziju.

Predsjednik Fondacije za očuvanje misli i djela "Mehmeta Akifa Ersoya" Mehmeda Cemala Ciftciguzeli uručio je plakete onima koji su pomoću turskog jezika doprinijeli jačanju odnosa između Sarajeva i Ankare, među kojima su Ayet Arifi, prof. dr. Kerima Filan, prof. dr. Amina Šiljak-Jesenković, Hüseyin Kansu, prof. dr. Džemaludin Latić, dr. Almira Suljević-Cikotić.

U okviru jučerašnjeg programa prikazani su promotivni filmovi o Mehmedu Akifu Ersoyu, Aliji Izetbegoviću, film o Ajavatovici i Ajvaz Dedi, zatim promocija odlomka djela Mehmeda Akifa Ersoya, "Safahat" koje je na bosanski jezik prevela dr. Almira Suljević- Cikotić, čitanje stihova iz "Safahata", te mnogobrojne izložbe.

Mehmet Akif Ersoy rođen je u Istanbulu 1873., a umro je 1936. Bio je državljanin velike osmanske države i priznati intelektualac tog doba.

Ovaj pjesnik je bio svjedok slave ove države, a ujedno i svjedok njenog raspada, izdaja, pokolja, ratova, smutnji i seoba. Nakon studija bio je državni službenik širom osmanske države, od Balkana, preko Anadolije do Arabijskog poluotoka. Osim službovanja, paralelno se bavio i poezijom i umjetnošću. Njegovo ime nosi univerzitet u Burduru, ali i više od 250 osnovnih i srednjih škola i još toliko naselja, kvartova, avenija.

Državnim praznikom proglašen je 12. mart kada je Parlament Republike Turske prihvatio njegovu pjesmu za zvaničnu himnu zemlje.

Please see more photos on our facebook page.

Top