Izložba "Mistična otkrića"

Izložba "Mistična otkrića" španske umjetnice Ane Crespo stigla je u Umetničku galeriju IUS-a 8. novembra 2018. godine. Izložbi je prisustvovala delegacija Ambasade Kraljevine Španije u BiH, koju je predvodio zamjenik ambasadora g. Nuño Santos. Njeni radovi su papirne skulpture inspirisane sufizmom i radom Ibn Arabija.

Umjetnica Ana Crespo je o izložbi kazala sljedeće:

“Verujem da je mašta jedna od najvećih odgovornosti ljudskog bića, ono što zamišljamo otvara vrata; ona crta put putem kojeg mogu ići budući "šetači". Kada neko preuzme ulogu umetnika, stiče veliku odgovornost, koja počinje "poliranjem" mašte kako bi dobila jasnije oblike.

Projekat se odražava na superiorno znanje [ma`rifa] u sufizmu, čiji je symbol voda i vezana je za kreativnost i otkrivanje unutrašnjih čula. Prekrasni oblici deluju kao skladišta i distributeri tog znanja. Islamska duhovnost na našem poluostrvu dala je poetsko, vizuelno, hromatsko i zvučno nasleđe, kontinuirani izvor inspiracije za umetnost. Ovde ističemo simboličnu vezu između ma'rifa, vode i kreativnosti i Ženskog principa.”

Top