IUS osoblje na Erasmus+ razmjeni

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je tokom 2015. i 2016. godine, uz koordinaciju Ureda za međunarodnu saradnju IUS-a, potpisao 47 Erasmus+ bilateralnih ugovora o saradnji. Uspostavljenom saradnjom omogućena je mobilnost studenata, akademskog i administrativnog osoblja IUS-a.

U novoj akademskoj 2016/17. godini 20 uposlenika IUS-a selekcionisano je za razmjenu, koja će se ostvariti na partnerskim univerzitetima. Broj učesnika još nije zaključen, jer su mnogi grantovi u procesu realizovanja.

Tokom septembra i oktobra na razmjeni je bilo 5 uposlenika. Profesori na programu Međunarodni odnosi IUS-a, doc. dr. Joseph Kaminski i doc. dr. Peter Plenta, boravili su na univerzitetu u Vilniusu iz Litvanije. Profesor Plenta je izjavio da mu je iskustvo na jednom od 500 rangiranih univerziteta u svijetu, donijelo mogućnost novih kontakata, te razmjenu iskustva sa izuzetno kvalitetnim akademskim kadrom. Na istom univerzitetu bili su i Fikreta Fetahović i Haris Jamaković, ali u svojstvu administrativnog osoblja. Oni su prisustovali Erasmus+ treningu, na kojem su prisustvovali učesnici iz brojnih evropskih zemalja.

Erasmus+ razmjena je značajan vid jačanja internacionalizacije našeg Univerziteta i poboljšanja kvaliteta nastave. Razmjena se također pokazala korisna i za administrativno osoblje, koje je, po prvi put od osnivanja IUS-a, dobilo je priliku ići na profesionalno usavršavanje.

Zamjenica direktorice Škole engleskog jezika (ELS), Zuhal Güvener, je krajem septembra boravila na poljskom univerzitetu Zielona Góra.  

“Oduševljena sam gostoprimstvom kolega sa univerziteta Zielona Góra. Pružili su mi nesebičnu pomoć, kako bi moj boravak u Poljskoj učinili ugodnijim”, izjavila je s oduševljenjem Zuhal. Nakon boravka na razmjeni, Zuhal je svoje utiske prenijela studentima i profesorima programa Engleskog jezika i književnosti. Studentima je toplo preporučila da učestvuju na razmjeni, koja je idealna prilika za upoznavanje i razmjenu različitih kultura.

 

Top