IUS na 15. Arhitektonskom studentskom kongresu: ASK 2017

U Novembru 2017. godine, u Nišu u Srbiji održan je 15. Arhitektonski studentski kongres: ASK 2017, a tema je bila "Raskorak".

Univerziteti iz Beograda, Podgorice, Banja Luke, Niša, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, i dva sarajevska univerziteta učestvovali su u ovom događaju. Studenti su imali priliku pohađati predavanja uglednih arhitekata, pridružiti se turama za arhitekte pod vođstvom profesionalaca, prezentirati svoje projekte na zadatu temu i učestvovati u radionici.

Jedna grupa studenata sa IUS-ovog studija Arhitekture čiji su mentori bili doc. Lamila Simišić Pašić i doc. Leila Krivošić Dizdarević učestvovali su na kongresu sa svojim projektom, koji se fokusirao na raskorake između planiranog i izgrađenog, predloženog i prihvaćenog, koji je u fokusu imao područje o kom se mnogo govori - Marin Dvor u Sarajevu, kao primjerom arhitektonske izgradnje koja je u jeku u posljednjih 20 godina. Projekat je prihvaćen kao izvanredan, i dobio je pozitivne kritike od strane drugih učesnika.

Studenti koji su bili učesnici ovogodišnjeg kongresa su: Emina Mustafić, Amina Ascerić, Ajla Gledilo, Amna Marić, Yusuf Ozkurtulus, Ahmet Yazici i Enes Tekin.

Top