IUS i YTB potpisali protokol o stipendiranju studenata sa Balkana pri sticanju dvojne diplome na IUS-u i u Turskoj

Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održan program otvaranja Programa edukacije iz oblasti o ljudskim pravima, koji od 2012. godine organizuje Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB).

U uvodnom govoru programa prisutnima se obratio rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ahmet Yıldırım gdje je naveo da se ovaj program održava u periodu kada se obilježava i godišnjica stradanja nevinih civila u genocidu u Srebrenici.

Značajno je to što je Program edukacije iz oblasti o ljudskim pravima počeo danas. Živimo u geografskom području u kojem je život najosnovnije ljudsko pravo“, kazao je rektor.

Istakao je da se ovim programom otkriva i genocid u Srebrenici.

Jučer je bila komemoracija, ceremonija otvaranja muzeja je bila dan prije. Časovi koji će se održati ovdje dat će značajan doprinos našim mladim prijateljima. Želja nam je da se ti grozni događaju ne ponove, a to se neće desiti ukoliko se poštuje svačija vjera, rasa i nacionalnost", rekao je rektor IUS-a.

Na današnjem programu je potpisan protokol o stipendiranju sa YTB-om, posebno važan kada je u pitanju Zajednički program sticanja dvojnih diploma između IUS-a i partnerskih univerziteta, Tehničkog univerziteta u Istanbulu i Univerziteta u Istanbulu.

Naši će studenti imati priliku studirati dvije godine ovdje, a dvije godine u Turskoj. Nudimo sjajnu priliku uz veliki doprinos YTB-a. Ovaj program nije otvoren samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za sve balkanske zemlje“, kaže rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Programu otvaranja Programa edukacije iz oblasti o ljudskim pravima prisustvovao je i gosp. Abdullah Eren, predsjednik Direkcije za dijasporu i srodne zajednice (YTB).

Gosp. Eren je naveo da je Srebrenica glavna tema ovogodišnjeg Programa edukacije iz oblasti o ljudskim pravima.

Gosp. Abdullah Eren je naveo da je YTB u procesu pripreme godišnjeg izvještaja o napadima i časopisa o ljudskim pravima, te je dodao kako je zbog toga potrebno da se u svakoj zemlji formira mreža pravnika koja će se baviti ovim poslovima.

S obzirom na to da će se program održati u Sarajevu, započet će sa predstavljanjem Mehanizma Međunarodnog suda za ratne zločine, te će se nastaviti predavanjima stručnjaka iz Ministarstva pravde.

Gosp. Abdullah Eren se na kraju dotakao protokola koji je potpisan između YTB-a i IUS-a istakavši da je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, koji se nalazi u centru Balkana, veoma bitan za njih.

Ako se prisjetimo ozbiljne opasnosti odljeva mozgova, ovaj univerzitet predstavlja nadu za sve nas“, zaključio je gosp. Eren.

Ambasador Republike Turske u BiH gosp. Sadık Babür Girgin je također govorio na programu otvaranja. Ambasador je također naglasio značaj otvaranja ovog programa u danima kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Istakao je da je njegova želja da se studenti integriraju.

Vrlo je važno da budete aktivni u društvu, zaštitite svoja prava i budete korisna osoba za društvo“, rekao je ambasador, te naglasio važnost studiranja i sticanja znanja poželivši sreću studentima u daljem radu i obrazovanju.

Top