Presenting IUS Alumni: Dina – Aina Zukić
 

IUS Alumni: Dina – Aina Zukić

"Moj univerzitet, na čiji sam uspjeh i način na koji raste jako ponosna, otvorio mi je mnoga vrata i mogućnosti. Na dodiplomskom studiji Genetike i Bioinžinjeringa, dok sam ja studirala, studenti su ispunjavali normu od 60 dana prakse. Potpuno mi se dopada to što studenti moraju proći kroz proces traganja za praksom, kontaktirati kompanije, ažurirati svoje biografije, što ih sve u svemu izgura iz zone komfora." rekla je Zukić.

IUS: Možeš li nam reći nešto o sebi?

Dina: Ja sam Bachelor i alumnus IUS-a Dina – Aina Zukić, imam 23 godine, i trenutno sam upisana na master studij Genetike i Bioinžinjeringa. Polja moga intresovanja su molekularna dijagnostika i istraživanje raka.

IUS: Kako ti je IUS pomogao da ostvariš svoje obrazovne ciljeve?

Dina: Moj univerzitet, na čiji sam uspjeh i način na koji raste jako ponosna, otvorio mi je mnoga vrata i mogućnosti. Na dodiplomskom studiji Genetike i Bioinžinjeringa, dok sam ja studirala, studenti su ispunjavali normu od 60 dana prakse. Potpuno mi se dopada to što studenti moraju proći kroz proces traganja za praksom, kontaktirati kompanije, ažurirati svoje biografije, što ih sve u svemu izgura iz zone komfora.

Ovo govorim zato što sam odlučila zalediti jedan semestar na svojim master studijama i obaviti još jednu praksu negdje u inostranstvu. Trenutno obavljam šestomjesečnu praksu na prestižnom Institute Gustave Roussy. Radim na personaliziranim terapijama za pacijente sa III i IV stadijem raka pluća. Moram spomenuti da mi je to stvorilo mnogo mogućnosti za moju buduću karijeru. Što je najvažnije, otkrila sam čime se želim baviti u životu: raditi sa oboljelima od raka.

IUS: Kako bi opisala svoje iskustvo studiranja na IUS-u?

Dina: Na IUS-u, profesori su uvijek dostupni za sva pitanja, čak i ako želite više diskutovati o njihovom predmetu. Profesori imaju autoritet što ne znači da ih se studenti boje, već da su profesori zaradili njihovo poštovanje.

Takođe, neakademsko osoblje (naročito studentska služba) je zaista fantastična i uvijek spremna pomoći kada zatreba. Jako su profesionalni, ali uvijek tu da pomognu uz osmjeh. Ovo je bilo jako korisno kada sam bila student prve godine, potpuno nova i neupućena u svijetu studentskih odgovornosti i života. Zaista su me vodili tokom četiri godine studija i trenutno jednako dobro na master studiju.

IUS: Šta je to što je naročito interesantno na IUS-u?

Dina: Moram reći da sam potpuno uživala u studiranju na IUS-u. Dobila sam svoju diplomu dodiplomskog studija i nastavila studirati na nivou mastera. Sviđa mi se to što nas kurikulum Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka tjera da uzmemo raznolik spektar predmeta. Na primjer, studirala sam Genetiku i Bioinžinjering, ali sam za izborni predmet uzela Proizvodne sisteme, gdje sam učila o automobilima i avionima (kako rade, od čega su napravljeni).

IUS ima jako širok izbor obaveznih i izbornih predmeta gdje možete odlučiti šta Vas interesuje da radite u budućnosti. Jako sam uživala u predmetima koje IUS ima u ponudi.

IUS: Kakvu bi poruku poslala budućim i trenutnim studentima IUS-a? 

Dina: Željela bih im reći da iskoriste bogat plan i program IUS-a da obuhvate puno stvari u okviru polja interesovanja. Da zgrabe priliku da odu na zaista dobru praksu da bi vidjeli kako druge kompanije rade stvari koje su predmet njihovih studija i da od njih uče. Da teže visokim standardima u onome što rade. Koristite mogućnosti koje IUS nudi da ostvarite te vrhunske standarde.
 

Top