ICPESS 2017 otvoren na IUS-u

Internacionalni Kongres iz političkih, ekonomskih i društvenih nauka - ICPESS 2017 otvoren je 19. maja 2017. godine na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS). Cilj ovog kongresa jeste povezati istraživače iz različitih disciplina i prenijeti znanje u multidisciplinarnom okruženju. Stotine autora iz 17 različitih zemalja imače priliku predstaviti svoje radove, a svi učesnici imaju priliku za razmjenu ideja i tražiti mogućnosti za saradnju.

Ceremonija otvaranja kongresa ICPESS 2017 održana je u glavnom amfiteatru IUS-a kratkim obraćanjem doc. dr. Şakira Görmüşa, predsjednika Centra za politička, ekonomska i društvena istraživanja, prof. dr. Fatiha Savaşana, prorektora Univerziteta za nacionalnu odbranu, i prof. dr. Tahsina Erkana Türea, rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu koji su učesnicima poželeli dobrodošlicu.

Nakon uvodnih poruka, glavni govornici su se obratili publici: prof. dr. Birol Akgün, predsednik fondacije Maarif Republike Turske, i Ahmet Emre Bilgili, zamjenik podsekretara Ministarstva za nacionalno obrazovanje Republike Turske.

Prof. dr. Birol Akgün održao je zanimljivo predavanje o brzim geopolitičkim, demografskim, ekonomskim i društvenim promjenama kojima svjedočimo, ponudivši pregled mogućih scenarija za budućnost, te njihove implikacije na istraživačke teme u društvenim naukama.

Gosp. Ahmet Emre Bilgili rekao je da je civilizacija univerzalna i da sadrži kulturu, tradiciju i jezik, te da je neophodno podijeliti svijet na one zemlje koje žele samo održati svoje prisustvo, i zemlje koje žele prigrliti civilizaciju. Takođe, rekao je da su zemlje koje su prigrlile civilizaciju u prošlosti one koje su se duže održale, dok su druge ubrzo nestale.

Koferenciju organizira IUS u periodu od 19. do 22. maja, 2017. godine, u saradnji sa Univerzitetom Sakarya te Centrom za politička, ekonomska i društvena istraživanja (PESA).

Top