4 IUS Students Will Spend Next Semester in Latvia
 

Četiri studenta IUS-a će provesti naredni semestar u Letoniji

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS) nastavlja sa unaprijeđenjem saradnje sa baltičkim zemljama u pogledu studentske razmjene. U sklopu programa mobilnosti Erasmus+, IUS će poslati četiri studenta na razmjenu na prestižni Tehnički univerzitet u Rigi (RTU) u Letoniji tokom ljetnjeg semestra 2017/18. godine. RTU je najstariji tehnički univerzitet na području Baltika koji je osnovan 1962. godine. Osim tehnickih studija, polje saradnje između ova dva univerziteta pokriva i međunarodno poslovanje i finansije, te društvene i humanističke nauke.

Nakon selekcije koja je bila transparenta, ravnopravna i sa jednakim šansama za sve prijavljene, univerzitet domaćin je odabrao sljedeće studente koji će ići na razmjenu: Ali Kılıç sa studija Elektrotehnika, Mehmet Reşat Açıkgöz sa studija Međunarodno poslovanje i finansije, Muhammet Ali Yıldırım sa studija Mašinstvo i Nedim Hafizović student Kompjuterskih nauka.

Uz podršku Ureda za međunarodne odnose, studenti su uspješno dostavili svu dokumentaciju do dogovorenog roka i trenutno je za njih u toku procedura za vize. Univerzitet domaćin je velikodušno pomagao studentima IUS-a prilikom pribavljanja neophodnih pozivnih pisama, dokumentacije za prijavu za vizu i formularima vezanim za banke.

Prorektor IUS-a, dr. Metin Toprak se susreo 11. januara 2018. godine sa trojicom odabranih studenata. Izrazio je podršku studentima, dao im vrijedne savjete za njihov predstojeći boravak u Rigi i korisne upute i uobičajene smjernice o tome kako da kao ambasadori svog univerziteta predstave IUS na najbolji način.

Iskreno se nadamo da će studenti steći iskustva za pamćenje u toku svoje razmjene i želimo im svaki uspjeh na studijama.

Top