Bilal Erdogan i Bakir Izetbegović održali predavanje na IUS-u

U srijedu, 16. oktobra 2019. godine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu bio je domaćin I organizator predavanja koja su održali vrlo ugledni gosti iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Goste je prvi pozdravio rektor IUS-a, prof. Dr. Ahmet Yıldırım, gdje je izrazio zadovoljstvo što je IUS bio domaćin tako uglednim gostima i spomenuo da predavanja poput ovih podsjećaju na našu veliku prošlost i naše heroje.

Gostima se zatim obratio uvaženi Bilal Erdoğan, vršilac dužnosti predsjedavajućeg Fondacije ILIM YAYMA, koji je održao govor na temu „Savremena percepcija mladih i civilizacija”. Govoreći o trenutnoj situaciji u Turskoj, naveo je: "Mi smo pretrpjeli više terorističkih napada nego bilo koja druga država NATO-a. Nije bilo rasprave o upotrebi člana 5, o zaštiti Turske".

Turska se, dodao je, odlučila na inicijativu i zaštititi svoje granice i svoj narod i neće dopustiti prisustvo terorista na njenoj granici.

Gospodin Erdogan poručio je građanima BiH da glasno iznose svoje ideje i pokušaju ispraviti nepravde.

Nakon toga je predavanje „Sjećanje na Alije Izetbegovića“ održao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda gospodin Bakir Izetbegović, koji je govorio o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine , ne samo o Aliji Izetbegoviću kao političaru, već i kao ocu, kao skromnom ljudskom biću kakav je i bio.

Kroz slike je progovorio o životu, odnosno sjećanju na život svog oca Alije Izetbegovića, ali i svojih predaka. Slikama se vratio u prošlost i u ranu mladost prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Rekao je: „Moj je otac branio narod, bošnjački narod i općenito BiH naciju i ideju da ljudi različitih vjera, kultura i identiteta, ipak, mogu živjeti zajedno.Bošnjački narod je odbranjen. Tu ideju, da svi trebamo biti malo više Bosanci, da dokažemo da možemo živjeti zajedno,ostavio nam je Alija Izetbegović.  Ima još puno posla ", rekao je Izetbegović.

Izložba „Gobeklitepe“ - Nulta tačkah istorije, koju je organizovao Institut „Yunus Emre“, potom je otvorena u Umetničkoj galeriji IUS-a, gdje su posjetioci imali priliku da vide arheološke fotografije. Direktor Instituta Yunus Emre u Ankari, gdin. Seref Ates  govorio je o važnosti tog arheološkog nalazišta.

Kurs tradicionalnog turskog streličarstva, takođe na IUS-u otvorio je gospodin Bilal Erdoğan.

IUS je imao zadovoljstvo biti domaćin cijenjenim i prominentnim ličnostima i pomoći širenju poruke da će, ako svi budemo radili zajedno, svjetski mir biti dostižan, a prevladat će mir i mudrost, kako je oduvijek želio rahmetli Alija Izetbegović.

Top