AtomQT sastanak u Sarajevu

U skladu sa pozitivnim internacionalnim duhom na kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, 30. i 31. oktobra uspješno se održao godišnji sastanak Upravnog odbora AtomQT-a (MC) za 2019. godinu. Predstavnici MC-a iz više od 17 evropskih zemalja prisustvovali su događaju i stekli pozitivne utiske o IUS-u i BiH.

AtomQT radi u okviru aktivnog tijela COST Action CA16221 koje za cilj ima postavljanje Europe na startnu poziciju u utrci za Drugom kvantnom revolucijom. Misija AtomQT-a je stvaranje velike mreže ekspertskih grupa za kvantnu fiziku hladnog atoma koja će djelovati kao katalizator u brzom razvoju i komercijalizaciji kvantne tehnologije zasnovane na ultra-hladnim atomima i Bose-Einsteinovim kondenzatima.

Vizija je uspostaviti Europu kao lidera u temeljnim istraživanjima, kao i u stvarnim komercijalnim proizvodima koji će koristiti jedinstvene kvantne mehaničke karakteristike hladnih atomskih sastava. To će dovesti do revolucionarnog napretka između ostalog u mjeriteljstvu, kriptografiji, komunikacijama i proračunima, biologiji i geologiji. AtomQT će doprinijeti ovom razvoju pružajući ključnu platformu za razmjenu informacija i koordinaciju istraživanja. Bit će i katalizator za novu kvantnu industriju.

Sljedeći prioritet mreže AtomQT bit će širenje. Edukacija šire javnosti i informacije koje se daju političarima i donosiocima odluka i (inter) nacionalnim regulatornim tijelima znatno će olakšati napredak druge kvantne revolucije i osigurati njenu dugoročnu održivost.

Top