Alumnista IUS-a Alija Bajramović na univerzitetu Ecole Polytechnique u Parizu

Putovanja i učešće u programima razmjene dio su životnih stilova i iskustava koji zahtijevaju veliki trud, ali nažalost, mnogi ljudi im se ne prepuste. Da li je to strah od nepoznatog ili samo težnja da se ostane u zoni udobnosti bez preuzimanja rizika? Život je u stvari potpuno suprotano iskustvo preuzimanja rizika i istraživanje čuda svijeta .

Svršeni student IUS-a Alija Bajramović smatra da radi upravo to. Trenutno, on studira na jednom od najboljih tehničkih fakulteta u Francuskoj - univerzitetu Ecole Polytechnique u Parizu, studijski program Obnovljive energije.

Njegova iskustva sa putovanjima počela su tokom studija na IUS-u kada je proveo semestar u Istanbulu, Turska. Alija je bio prvi učesnik razmjene Erasmus sa IUS-a. Ova razmjena je bilo ono što mu je otvorilo vrata putovanja i upoznacanja novih kultura i tradicija. Iz ovog iskustva, on je naučio uporediti potpuno različite stilove života. Kaže da mu je život u Francuskoj egzotičan jer nema puno bosanaca i hercegovaca te sličnosti sa našom kulturom. Alija ističe da je to bio još jedan dodatni razlog da ode u Francusku i iskusi nešto potpuno novo dok istovremeno ima najkvalitetnije obrazovanje. Kaže: "Odabrao sam Francusku jer mi je izgledalo kao izazov koji će najviše značiti za moju budućnost. Volim teške izazove i ovdje sam ih i dobio."

Alija vjeruje da studij izvan domovine donosi sa sobom neke rizike ali je neuporediv u smislu neprocjenjivih znanja i bogatih iskustava koje stičete. "Vjerovao sam u sebe i ostvario sam sve što sam zacrtao. Ko god želi slijediti ovakve primjere trebao bi znati da mi, studenti iz Bosne i Hercegovine, ne kaskamo i da nemamo prostora da podcjenjujemo sebe."

Top