80 polaznika završilo CoderDojo školu za programiranje na IUS-u

U subotu, 2. juna 2018. godine, održana je ceremonija dodjele certifikata za studente CoderDojo škole za programiranje na IUS-u.

Tokom dvomjesečnog programa, 80 učenika osnovnih i srednjih škola imalo je priliku naučiti osnove programskih jezika C ++ i Python.

Učenici su došli iz škola Kantona Sarajevo i srednje škole "Nordbat - 2" iz Vareša.

Projekat je rezultat saradnje BIT Alliance i IUS Life / IUS-a.

Mentori su bili studenti IUS FENS CS / SE programa koji su im prenijeli svoje znanje i vještine i bili su dostupni učesnicima tokom časova. Takođe, aktivno učešće u ovom projektu uzeli su FASS VACD studenti koji su pomagali u organizaciji i nastavi.

Na početku ceremonije, prof. Dr. Sencer Yeralan, dekan IUS FBA, čestitao je studentima i ohrabrio ih da nastave studirati u oblasti računarstva.

Studenti-mentori Adem Dinarević i Nedim Karakas pokazali su jedan kratki dio kviz-a "Milioner" koji su pripremili sa svojom grupom.

Studentica Zehra Šarić je predstavila studijski program VACD, a SE program student Tarik Pašić, kao i neke od njihovih projekata. Prof. Emir Karamehmedović predstavio je IUS STEM kamp, koji će se održati na našem univerzitetu u julu ove godine i pozvao mlade inovatore da se pridruže i demonstriraju svoje znanje i talente i upoznaju druge mlade inovatore iz BiH, regije i dijaspore.

Gosti na skupu bili su Armin Talić, generalni direktor BIT Alliance, Irfan Godinjak softverski inženjer u Symphony i Mirsada Mednolucanin, menadžer marketinga Link grupe, koji su održali motivacijske govore za učesnike CoderDojo škole.

Company Link Group je sve učesnike nagradio besplatnim dvomjesečnim kursom programiranja koji će biti dostavljen na njihove email adrese.

Na kraju ceremonije, generalni direktor BIT Alliance dodijelio je IUS studentima certifikate, a studenti-mentori su dodjelili certifikate polaznicima u svojim grupama.

Top