Students of Faculty of Law visited Srebrenica
 

Studenti Pravnog fakulteta u posjeti Srebrenici

U četvrtak, 10.05.2018. godine, studenti Pravnog fakulteta Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, obišli su mjesto gdje je počinjen genocid na području Srebrenice 1995. godine, za koji je do sada pred Haškim tribunalom osuđeno sedam osoba. Pravni fakultet IUS-a i Prof. Dr. Dževad Mahmutović u pratnji v.ass. Mirze Ljubovića, M.A., organizovali su izuzetno važan obilazak mjesta najvećeg i najstrašnijeg stradanja Bošnjaka u evropskoj modernoj historiji još od Drugog svjetskog rata.

Tokom cijelog puta do Srebrenice Prof. Dr. Dževad Mahmutović je držao predavanja studentima i upoznao studente o veoma rijetkim podacima o stradanju Bošnjaka u Podrinju i šire. Mapa obilaska je počela u logoru Sušica kod Vlasenice kroz koji je tokom 1992. godine prošlo više od 8.000 ljudi. S obzirom da su u ovom logoru, pored Vlaseničana, bili zatočeni civili iz cijelog srednjeg Podrinja, nikada nije precizno utvrđen broj žrtava. U logoru je boravilo obično 400-500 civila, koji su nakon mučenja i zlostavljanja ubijani ili prosljeđivani u srpski koncentracioni logor u Batkoviću. Pretpostavlja se da je u koncentracionom logoru Sušica ubijeno oko 1.600 osoba. 

Nakon obilaska logora Sušica, studenti su se uputili ka Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Sa ovog mjesta Prof. Dr. Dževad Mahmutović je skrenuo pažnju na proces identifikacije nestalih i potrebu da se isti ubrza. Nedugo nakon obilaska mjesta stradalih Bošnjaka u Bratuncu, studenti su se uputili ka Memorijalnom centru Potočari, gdje su svoj posljednji smiraj našle žrtve genocida u Srebrenici. Posebno važan trenutak studentima je bila posjeta Fabrici akumulatora i spomen-sobi ili „Crnoj sobi“, koja se nalazi u sklopu istoimene Fabrike, gdje su studenti mogli na interaktivan način da svjedoče o stradanju žrtava genocida i da zapamte da ovaj „muzej“ jedne surove istine treba da bude mjesto sjećanja na sve žrtve genocida, da se nikada, nigdje, nikome ne ponovi ovo što se desilo u Srebrenici, ali ujedno da bude i mjesto opomene. 

 

Top