Stručnjaci iz Turske predstavljaju nove tehnologije vodosnabdijevanja koje mogu pomoći Sarajevu

Konferencija i izložba o vodosnabdijevanju i gubitku vode u vodovodnom sistemu počela je danas na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS). Stručnjaci za vodovod iz Turske i BiH te predstavnici turskih firmi i domaćih vlasti danas i sutra će razgovarati o novim tehnologijama uz pomoć kojih bi se mogla stabilizirati vodovodna i kanalizaciona mreža u glavnom gradu BiH.

Konferenciju je otvorio dr. Tahsin Erkan Ture, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), gdje se ovaj interaktivni međunarodni forum održava. Istakao je kako je ovaj događaj još jedan dokaz uključenosti Turske u razvoj i napredak infrastrukture Sarajeva. 

"Nadam se da će ova konferencija dotaći postojeće dileme i iznedriti strategije. Vjerujem das mo svi voljni da od jednih drugih učimo, uspostavimo saradnju u specifičnim područjima i partnerstvo između stručnjaka, predstavnika poslovnog svijeta, institucija znanja i različitih nivoa vlasti. Sretni smo i ponosni što će stručnjaci iz Bosne, Turske i drugih zemalja biti danas ovdje na IUS-u”, rekao je rektor Türe.

Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža, istakao je da ta općina ima ogromnu količinu vode, ali da se ove godine suočava s velikim problemima zbog raznih situacija i manjka investicija u zadnjih 20 godina u vodovodnom sistemu. Kazao je da se situacija sa vodosnabdijevanjem može promijeniti ako promijenimo način eksploatacije vode i biranjem iskusnih i stručnih rukovodilaca.

"Imamo novi sistem, dovoljno vode, ali 75 posto vode na dnevnoj bazi gubimo. To znači da moramo naći način kako promijeniti situacijiu. Da bi promijenili situaciju, prvo moramo promijeniti način razmišljanja na tu temu. To znači da moramo što prije uvesti novu tehnologiju", rekao je Memić.

Azra Muzur, vršilac dužnosti direktorice sarajevskog Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koja je odnedavno imenovana na tu poziciju, istakla je da je borba sa gubicima na dnevnoj bazi primarno opredjeljenje nove uprave.

"Imamo opredjeljenje našeg osnivača Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo, posebno angažovanost premijera u finasijskoj i svakoj drugoj pomoći ovom preduzeću da, na zadovoljstvo svih građana, uprave ovog preduzeća, uposlenika preduzeća, riješimo problem vodosnabdijevanja", rekla je Muzur

Yasin Torun, predsjednik Turskog društva za infrastrukturu i tehnologije bez kopanja (TSITT), koje je osnovano 2012. godine u Istanbulu, istakao je da su u prethodnom periodu u Istanbulu i Ankari održali konferencije.

"Više stotine osoba je prisustvovalo ovim konferencijama gdje su nas podržali u svakom smislu kako bi potpomogli što manji gubitak vode. U BiH danas i sutra ćemo upoznati jako bitne osobe koje će nam predstaviti rješenje za ovaj problem. Nadam se da će ovi događaji i u narednim godinama podržati naš rad te da ćemo uspjeti naći rješenje za sve probleme", kazao je Torun.

Na kraju ceremonije otvaranja prisutnima se obratio Zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, Halil Ümit Cemaloğlu koji je naglasio da Turska ima veoma dobre odnose s BiH u ekonomskimm i drugim sektorima, da podržava evropski put BiH i njene aspiracije da postane punopravna članica EU i NATO-a.

Top