Posjeta visoke delegacije iz Şanlıurfe

delegation

U okviru posjete Gradskoj upravi grada Sarajeva, gradonačelnik grada Şanlıurfa, gosp. Zeynel Abidin Beyazgül i načelnik općine Haliliye, gosp. Mehmet Canpolat u pratnji sekretara Gradske uprave grada Sarajeva, gđom Aminom Deljković su posjetili Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u ponedjeljak, 14. novembra 2022. godine. Delegaciju su dočekali rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım, generalni sekretar, gosp. Ibrahim Inal i savjetnik rektora za administrativne poslove, docent Muhammed Yasir Göz.

Rektor i visoka delegacija iz Şanlıurfe su razgovarali o brojnim tekućim pitanjima i poredili perspektive Turske i Bosne i Hercegovine sa fokusom na Şanlıurfu i Sarajevo kada su u pitanju oblasti obrazovanja, kulture i industrije. Naglašeno je da Şanlıurfa može poslužiti kao primjer uspješne lokalne uprave sa brojnim infrastrukturnim projektima i ubrzanim razvojem.

Govoreći o aktivnostima i djelovanjima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, rektor je naglasio značajnu vrijednost Univerziteta gdje se nastava izvodi isključivo na engleskom jeziku i napomenuo da je ovo izvanredna odskočna daska za studente iz Turske da usvoje jezik i steknu kvalitetno obrazovanje. Pored toga, gosp. Göz je istakao programe ljetne škole koja se provodi na IUS-u, koja je namijenjena srednjoškolcima koji dolaze iz Turske na IUS i u Sarajevo i nudi im intenzivne kurseve jezika kao i značajno kulturološko i turističko iskustvo. Delegacija se složila da se trebaju poduzeti konkretni koraci između uprava gradova Şanlıurfa i Sarajevo kako bi se u bliskoj budućnosti ostvarila veća razmjena studenata.

Share