Otvorenje Filmskog programa 33. međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS)

Povodom otvorenja Filmskog programa 33. međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ 14.02.2017. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu  održana je pres konferencija, na kojoj se novinarima obratio direktor Festivala gosp. Ibrahim Spahić. Direktor Festivala je zajedno sa dekanom Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka IUS-a, vanr. prof. dr. Mustafom Balom, proglasio otvorenim filmski program, u okviru kojeg će biti prikazano više od 30 filmova iz cijelog svijeta.

Selektorica programa vanr. prof. dr. Lejla Panjeta, šefica Odsjeka umjetnosti IUS-a, najavila je trodnevne projekcije filmova, koje će se prikazivati u multimedijalnom amfiteatru IUS-a, u saradnji sa njemačkim partnerom Aug&Amp Media iz Berlina.

„Filmovi prva dva dana odražavaju moto ovogodišnjeg festivala, "Put Svile", kroz autorsko i stilsko opredjeljenje u naraciji o putevima spoznaje i dosezanju umjetničkih fenomena, te životnim potragama i putevima individua. Filmovi su igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni, a nagradjivani su brojnim nagradama u protekle dvije godine. Radi se o visoko kvalitenim produkcijama, koje tematikom podsjećaju na neiscrpnost umjetničkih kreacija u jeziku filma kroz puteve spoznaje o individualnom i kolektivnom u umjetnosti”, istakla je dr. Panjeta.

Treći dan projekcija, koji je vjerovatno i najzanimljiviji od svih, biće prikazani najbolji studentski filmovi Odsjeka umjetnosti u protekloj godini i ispitni projekti autora: Faruka Gariba, Tahe Yasina Alana, Amne Bajrić i Ömera Faruka Bozkurta. Asistent Đenan Čevra vodi projekat distribucije studentskih filmova, od koji su većina bili u mentorskom radu montaže kod predavača Yasira Göza.

„Ovo je sjajna prilika za naše studente da iskažu svoju kreativnost na pravi način i ja se u njihovo ime zahvaljujem na ukazanoj prilici”, kazao je Čevra.

Dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka na IUS-u, vanr. prof. dr. Mustafa Bal, istakao je da je Međunarodni festival Sarajevska zima most koji povezuje različite kulture iz cijelog svijeta.

„U tom kontekstu vidim paralelu između našeg Internacionalnog univerziteta i Festivala. I mi ovdje okupljamo 48 različitih kultura iz cijelog svijeta. Zato je dobro da smo partneri u ovom projektu i nadam se da ćemo to partnerstvo zadržati i u budućnosti,” kazao je dr. Bal.

Organizatori su istakli da Filmski program ovogodišnje Sarajevske zime uključuje i ciklus iranskih filmova, koji će u kinu Cinema City biti prikazivani od 20. do 24. februara 2017. godine. Dio filmskog programa je i Sedmica japanskog filma, koja je organizirana u saradnji sa ambasadom Japana, a filmovi će se prikazivati u kinu Meeting Point od 24. do 28. Februara 2017. godine. Međunarodni festival Sarajevska zima, 33. po redu, zvanično je počeo 7. februara, i trajat će do 21. marta 2017. godine.

Projekcije filmova na IUS-u omogućio je ured Rektora, odjel za IT, te Odsjek umjetnosti. Projekcije tehnički vodi koordinator za ovogodišnjji filmski program Sarajevske zime, Fatih Er. U organizaciji programa i saradnji IUS-a sa Sarajevskom zimom učestvuju profesori i dizajneri IUS-a: Nermina Zildžo, Roman Sulejmanpašić, Fatih Er, Dženan Čevra, Emir Hambo, Amer Mržljak, Meliha Teparić, M.Furkan Hızır i Branko Vekić.

Top